Perioada de valabilitate relativ scurtă a vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 complică lansarea în cele mai sărace țări. Asta arată oficialii și documentele interne ale Organizației Mondiale a Sănătății vizualizate de Reuters.
Pe măsură ce producția de vaccin a crescut și statele mai bogate au început să doneze doze în exces, unele țări – în special în Africa – se luptă acum să administreze marile transporturi. Raportează Olivia Chan. Este cea mai recentă problemă a afectat proiectul de partajare a vaccinului COVAX, co-condus de OMS și care vizează vaccinarea celor mai nevoiași oameni din lume.
Lansarea vaccinului Astrazeneca devine complicată în țările sărace
Potrivit datelor și oficialilor COVAX, problema cu termenul de valabilitate scurt se referă în mare măsură la AstraZeneca, al doilea furnizor al COVAX după Pfizer. Multe vaccinuri sosesc cu doar câteva luni, uneori săptămâni, înainte de data limită de utilizare.
Unele țări au fost nevoite să distrugă dozele expirate, inclusiv Nigeria, care a aruncat până la 1 milion de vaccinuri AstraZeneca în noiembrie. Durata de valabilitate de două luni și jumătate este durata minimă pe care țările africane consideră că au nevoie pentru a administra vaccinurile.
Dar AstraZeneca a spus că de la începutul lansării globale, peste 250 de milioane de doze au părăsit fabricile cu mai puțin de două luni și jumătate înainte de expirare. Gavi, organizația non-profit care conduce COVAX alături de OMS, a declarat că aproximativ 30 de milioane de injecții cu AstraZeneca au fost respinse sau amânate anul trecut de națiunile sărace.
În afară de termenul de valabilitate scurt, sistemul complex al COVAX de atribuire a dozelor țărilor, cererile donatorilor de a le livra națiunilor selectate. Controalele de calitate afectează adesea durata scurtă de viață a vaccinului.
Milioane de vaccinuri Moderna și Pfizer ar putea fi, de asemenea, irosite, avertizează unele țări africane în documentul OMS. Gavi a spus că a încurajat AstraZeneca să solicite la OMS o prelungire a termenului de expirare.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!