17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusCe faci dacă ai simptome Covid. Cui te adresezi și unde te...

Ce faci dacă ai simptome Covid. Cui te adresezi și unde te duci

Dacă ai simptome Covid, ai posibilitatea să te testezi fie la domiciliu, fie la unul dintre centrele de testare organizate de autorități. Iată ce ai de făcut, pas cu pas! 

Ministerul Sănătății a stabilit care sunt procedurile în cazul testării RT-PCR la domiciliu sau în centrele de testare.

Așadar, dacă ai simptome Covid sau bănuiești că ai putea fi infectat cu coronavirus, în primul rând va trebui să suni la DSP București. Dacă nu te poți deplasa la un centru de testare, atunci va trebui să chemi ambulanța pentru testarea la domiciliu. În schimb, dacă te poți prezenta la u centru de testare cu autoturismul personal, atunci va trebui să respecți câteva reguli.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome Covid

Potrivit Ministerului Sănătății, persoanele care au simptome specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu indicație de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.

Ce faci dacă nu te poți deplasa la centrul de testare 

Persoanele care nu au posibilitatea de a se deplasa la un centru de testare, vor menționa acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introduse în lista de așteptare pentru testare la domiciliu.

Cum se realizează testarea în centrul de recoltare 

Pasul 1. Suni la DSP, numărul de Call Centre 021-9462 sau iei legătura cu DSP prin platforma on line.

Pasul 2. Pentru persoanele care se pot deplasa către un centru de recoltare, fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i le pe cele din imediata vecinătate.

Pasul 3. DSP va emite prin email sau sms numărul de înregistrare al cererii, numele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare.

Pasul 4. Persoanele care vor merge în punctele de recoltare, vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP București. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR, nu se va efectua, avertizează autoritățile.

Pasul 5. După recoltare, persoana testată va aștepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicația CORONAFORMS.

Pasul 6. În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, pacientul trebuie să contacteze medicul de familie și să urmeze indicațiile acestuia, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă