12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăConsiliul European nu are pe ordinea de zi România în Schengen

Consiliul European nu are pe ordinea de zi România în Schengen

Programul preliminar al Consiliului European din data de 15 decembrie 2022 nu are pe ordinea de zi România în Schengen.

Reuniunea Consiliului European era anunțată cu multe săptămâni înainte. Începând de acum o săptămână, mai mulți oficiali români și-au exprimat speranța că în Consiliul European s-ar putea discuta și ideea primirii României în Spațiul Schengen. Ideea de a discuta subiectul în Consiliul European a apărut după ce, la 8 decembrie 2022, Consiliul JAI a respins intrarea României și a Bulgariei în Schengen.

România este reprezentată în Consiliul European de președintele Klaus Iohannis. Austria, la rândul ei, este reprezentată de cancelarul Karl Nehammer. Iohannis promitea, miercuri, că va ridica tema aderării României la Schengen în Consiliul European. Nu se știe încă dacă președintele Iohannis va avea și o discuție directă cu cancelarul Austriei.

“Din punctul meu de vedere, ar fi fost bine ca subiectul să fie pe ordinea de zi”, declara, joi dimineață, europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier al României. Pe de altă parte, europarlamentarul Victor Negrescu estima că România ar putea obține o referire la subiectul Schengen în declarația de la finalul zilei de 15 decembrie 2022.

Cancelarul Nehammer ar intenționa, la rândul lui, să prezinte o listă cu cereri ale Austriei, a căror soluționare ar fi menită să reducă fenomenul migrației ilegale. Niciuna dintre cele cinci cereri ale Austriei nu se leagă în mod special de România. Dar nici cererile Austriei nu figurează în programul preliminar al Consiliului European.

Reuniunea Consiliului European începe la Bruxelles la ora locală 10,30. Ordinea de zi provizorie, publicată de Consiliul European în dimineața de 15 decembrie, este următoarea:

  1. Schimb de opinii cu președinta Parlamentului European
  1. Adoptarea ordinii de zi
  2. Ucraina/Rusia
  3. Energie și economie
  4. Securitate și apărare
  5. Vecinătatea sudică
  6. Relațiile transatlantice
  7. Alte subiecte
  8. Adoptarea concluziilor (EUCO 34/22)

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va fi prezentă la Consiliul European în calitate de invitat. Ședința Consiliului European este condusă de președintele Consiliului, Charles Michel.

România în Schengen, cel mai devreme în anul 2023

În ianuarie 2023, miniștrii de Interne din țările UE vor avea o întâlnire neoficială. Este posibil ca subiectul Schengen să fie reluat în discuție, în acel context. Apoi, în martie 2023, este programată o reuniune ordinară a Consiliului JAI. Data reuniunii este 7 martie 2022. În JAI s-ar putea vota din nou despre România în Schengen. Europarlamentarul Victor Negrescu estima că România poate intra în Schengen, cel mai devreme, în octombrie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă