10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoConform prevederilor bugetului Pentagonului pe anul 2024, Statele Unite vor întări scutul...

Conform prevederilor bugetului Pentagonului pe anul 2024, Statele Unite vor întări scutul antirachetă din România și din Polonia

Statele Unite vor întări elementele scutului antirachetă care sunt acum operaționale în România și în Polonia, în baza unor reglementări incluse în planul de aprobare a bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2024.

Documentul intitulat “National Defense Authorization Act” este cel prin care Congresul SUA aprobă, pentru următorul an, finanțarea Departamentului Apărării. Documentul prezentat în iulie 2023 se referă la anul fiscal 2024.

În Capitolul XVI, acest plan menționează un “Raport privind potențialele îmbunătățiri de la siturile Aegis Ashore din Polonia și România”. “Nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, directorul Missile Defense Agency (Agenția de Apărare Antirachetă a SUA) va prezenta Comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind potențialele îmbunătățiri ale siturilor Aegis Ashore în Polonia și România”, indică documentul Congresului. Raportul va trebui să prezinte “o evaluare a fezabilității și a oportunității îmbunătățirii sistemelor de senzori asociate pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări cu rachete”, “lansarea unei flote mixte de sisteme interceptoare defensive” precum și “întărirea fizică a instalaţiilor”. Raportul va mai prezenta “un profil de finanțare, pe an, care detaliază costurile complete asociate cu orice opțiuni evaluate”.

Raportul discutat în Congresul SUA nu spune explicit ce amenințări sunt în creștere și trebuie, de aceea, contracarate de scutul de la Deveselu. Dar raportul precizează că “Rusia s-a dovedit a fi o forță violentă și destabilizatoare, iar Iranul și Coreea de Nord continuă să depășească restricțiile militare impuse. Pentru a descuraja și a depăși aceste amenințări, armata Statelor Unite trebuie să aibă resursele, instruirea, echipamentul și capacitățile de care are nevoie pentru a menține Națiunea în siguranță”. Baza de la Deveselu (județul Olt), unde se află elementele din România ale scutului antirachetă, aparține Forțelor Navale ale SUA (US Navy). O bază similară celei de la Deveselu, însă inaugurată mai târziu, este cea de la Redzikowo (Polonia).

Nu se știe deocamdată ce sumă va primi Pentagonul pentru modernizarea bazelor antirachetă din România și din Polonia. Pe ansamblu însă, în anul fiscal 2024, Departamentul Apărării ar avea la dispoziție 844,3 miliarde USD. Alte 32,4 miliarde USD vor fi alocate pentru programele de apărare derulate de Departamentul Energiei. Acest departament gestionează programele de securitate nucleară ale SUA.

Oficialii României și SUA au declarat în mod repetat că elementele antirachetă din România au doar rol defensiv și sunt menite să neutralizeze rachetele balistice care ar fi lansate din Iran asupra unor țări NATO. Totuși, Rusia insistă că armamentul instalat de americani la Deveselu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

În decembrie 2021, deci cu puțin timp înainte ca Rusia să declanșeze actualul război din Ucraina, președintele SUA, Joe Biden, a avut o videoconferință cu câteva detașamente militare ale SUA din străinătate. Din Europa, singurul detașament contactat de liderul SUA a fost cel din România.

“Avem multe obligații ca națiune, dar una este cu adevărat sfântă: să-i pregătim și să-i echipăm cum trebuie pe cei pe care îi trimitem în calea pericolului și să avem grijă de voi și de familiile voastre cât timp sunteți plecați și când vă întoarceți acasă”

Joe Biden,

Președintele SUA

Președintele Iohannis a confirmat că este la curent cu obiecțiile Rusiei legate de scutul de la Deveselu, care “este de multe ori adus în discuție de Rusia”. Șeful statului român precizează că acuzațiile Rusiei la adresa SUA sau a României sunt nejustificate și că, în același timp, toate modernizările necesare la Deveselu vor continua.

“Acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâți să apărăm națiunile noastre”

Klaus Iohannis,

Președintele României

România găzduiește elementele scutului antibalistic al SUA pentru că “suntem foarte hotărâți să apărăm națiunile noastre, statele noastre”, precizează Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă