9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCiucă îl lasă pe viitorul premier Ciolacu să plătească promisiunile făcute profesorilor....

Ciucă îl lasă pe viitorul premier Ciolacu să plătească promisiunile făcute profesorilor. Salariu minim în educație cât salariul mediu brut pe economie, însă din toamnă

Premierul Nicolae Ciucă a acceptat, se pare, principala revendicare a sindicatelor din educație, aceea ca salariul minim al profesorilor să fie cât salariul mediu brut pe economie, dar această promisiune ar urma să se aplice abia prin Legea salarizării unitare, care intră în vigoare la 1 septembrie 2023, sub mandatul viitorului premier Ciolacu.

La întâlnirea din 30 mai 2023 cu liderii sindicatelor din educație, premierul Nicolae Ciucă a făcut unele concesii, pentru a-i convinge pe profesori să înceteze greva. Conform unui comunicat transmis, imediat după aceea, de Guvernul României, „în cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ”.

„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României”, precizează Guvernul României.

Ceea ce nu spune însă Guvernul este că viitoarea Lege a salarizării este deocamdată doar un draft. Termenul anunțat de guvernanți pentru intrarea în vigoare a acestei legi, după ce ea ar fi dezbătută și aprobată în Parlament, este 1 septembrie 2023. Cu alte cuvinte, premierul Ciucă le face acum profesorilor o promisiune pentru a opri greva și pentru a considera că a rezolvat criza din educație, ceea ce i-ar permite lui Ciucă să predea funcția de premier către Marcel Ciolacu, dar sarcina de a aplica aceste majorări salariale ar cădea în sarcina viitorului Cabinet, condus de Ciolacu.

„În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”, mai precizează Guvernul României.

Această ofertă a Guvernului a fost refuzată de liderii sindicali. Sindicatele continuă să ceară o majorare de 25 la sută la salariile tuturor cadrelor didactice. După întâlnirea cu premierul, liderii sindicali au anunțat că greva continuă. Protestatarii de la Piața Victoriei au mers la Palatul Cotroceni iar liderii sindicali urmau să fie primiți de președintele Iohannis.

Nicolae Ciucă a anunțat că nu-și va preda mandatul de premier către Marcel Ciolacu până ce nu va rezolva criza din Educație, adică până ce profesorii nu vor renunța la grevă. Ideea de amânare, pe acest motiv, a „rotativei” la guvernare a fost acceptată de șeful statului precum și de președinții PSD și UDMR, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

„Am luat decizia de a nu-mi depune mandatul până la soluționarea blocajului din aceste zile. Discuțiile pe rotativa guvernamentală se vor relua de îndată ce asigurăm continuitatea procesului educațional în școli. Vom continua dialogul și negocierile cu liderii sindicali din învățământ până ce vom ajunge la un acord”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

La finalul săptămânii trecute, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut o vizită în județul Buzău, unde s-a întâlnit și cu reprezentanți ai profesorilor. Se știe că Marcel Ciolacu este viitorul premier. El le-a promis profesorilor că le va reda „demnitatea și respectul” dar n-a spus explicit că le va mări salariile.

„Dincolo de salariile mici din educație, cred că este vorba și de respect. Respect care de 30 de ani a lipsit în relația statului cu cei care ne educă copiii. Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea și respectul cuvenit dascălilor! Și suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare”

Marcel Ciolacu,

Președintele Camerei Deputaților

Marcel Ciolacu a anunțat că este pregătit să ia măsurile necesare dar n-a spus efectiv ce măsuri va lua, când va ajunge prim-ministru.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANM: Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță vreme severă până duminică dimineața, cu precipitații extinse în cea mai mare parte a țării. În Transilvania și...
00:02:14

VIDEO. Avocatul lui Gisele Pelicot declară că aceasta este pregătită să facă față oricărui apel în procesul de viol

Gisele Pelicot „nu se teme” de un nou proces în cazul unui apel formulat de unul sau mai mulți condamnați din procesul violurilor de...

Sferturile Cupei României Betano. Tabloul complet

Faza grupelor Cupei României Betano, ediția 2024-2025, s-a încheiat, dar configurarea completă a sferturilor de finală depinde de desfășurarea a două meciuri de baraj...
Ultima oră
Pe aceeași temă