4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăCiolacu este miercuri la Kiev pentru întâlniri cu președintele Zelenski, cu premierul...

Ciolacu este miercuri la Kiev pentru întâlniri cu președintele Zelenski, cu premierul Shmyhal și cu șeful Radei Supreme ai Ucrainei

Premierul Marcel Ciolacu efectuează, miercuri, o vizită la Kiev, urmând să aibă întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denys Shmyhal, şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, potrivit unor surse politice, conform agerpres.ro.

Sursele citate au precizat că va avea loc şi o şedinţă comună de guvern. Din partea României vor participa miniştrii Apărării, Energiei, Sănătăţii, Economiei şi Agriculturii, dar şi secretari de stat de la ministerele Afacerilor Interne şi Transporturilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică seara, că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.

„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu, şi prim-ministrul Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.

El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru unele „modificări legislative”.

„În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a arătat Ciolacu.

Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect.

„Am avut şi această abordare, a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici – secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment şi cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le aşezăm”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că România este unul dintre susţinătorii aderării la Uniunea Europeană a Ucrainei şi a Republicii Moldova şi că există, şi în acest context, negocieri şi „solicitări îndreptăţite ale statelor vecine”.

Răspunzând unei întrebări, premierul a mai spus că „este exclusă o navigaţie pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale, în acest moment” şi a precizat că va avea discuţii şi la Kiev cu preşedintele Zelenski despre tranzitul cerealelor ucrainene.

„Sper ca la Kiev, şi am şi spus preşedintelui Zelenski când a venit, că e mult prea axat acest tranzit al cerealelor pe zona rutieră şi avem soluţii mult mai bune pe zona feroviară şi pe Dunăre şi cred că vom veni cu foarte multe lămuriri şi cu o altă abordare”, a mai afirmat Ciolacu. 

Ciolacu i-a cerut lui Zelenski ca ucrainenii să recunoască inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marți președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, aflat în vizită la București, ca autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”, transmite jurnalul.ro.

„Am avut astăzi cu președintele Zelenski o discuție constructivă despre preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei ”, a scris marți pe Facebook Marcel Ciolacu.

Premierul arată că România a acordat un sprijin multidimensional consistent Ucrainei în toată această perioadă de la declanșarea invaziei ilegale a Rusiei și este pregătită să participe activ la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, „care va genera proiecte concrete și bunăstare pentru cetățenii ambelor state”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Aglomerație pe pârtiile din Sinaia: Turiștii se înghesuie pe domeniul schiabil

Stațiunea Sinaia este plină de turiști în această duminică, în contextul weekendului premergător Crăciunului. Domeniul schiabil situat la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă