2.8 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalChina: Un bărbat de 30 de ani a murit după ce a...

China: Un bărbat de 30 de ani a murit după ce a muncit 104 zile cu doar o zi liberă

Un bărbat de 30 de ani care a lucrat timp de 104 zile, interval în care a avut doar o zi liberă, a murit de suprasolicitare, organele sale cedând rând pe rând. Cazul a stârnit o indignare uriașă în China, unde există o cultură a muncii excesive, transmite Antena3.

Un tribunal din provincia Zhejiang a decis că firma la care lucra bărbatul, identificat doar cu numele A’bao, este responsabilă în proporție de 20% pentru moartea lui, potrivit South China Morning Post.

Instanța a constatat că A’bao a murit după ce organele lui au început să cedeze din cauza unei infecții pneumococice, adesea asociată unui sistem imunitar slăbit.

Cazul a stârnit revoltă în toată China și a declanșat pe rețelele sociale o dezbatere despre modul în care sunt tratați angajații.

În februarie 2023, A’bao s-a angajat ca zugrav pentru o firmă al cărei nume nu a fost făcut public de instanță. Contractul trebuia să dureze până în ianuarie 2024. Ulterior, a fost repartizat într-un proiect în Zhoushan, provincia Zhejiang din estul Chinei.

Muncitorul chinez a murit la spital cu infecție pulmonară și insuficiență respiratorie

După semnarea contractului, A’bao a lucrat în fiecare zi timp de 104 zile, din februarie până în mai anul trecut, având doar o zi liberă – pe 6 aprilie. Pe 25 mai, și-a luat o zi de concediu medical, pentru că se simțea foarte rău și a rămas la el în dormitor.

Pe 28 mai, starea lui A’bao s-a agravat și a fost dus de urgență la spital de colegii lui. A fost diagnosticat cu infecție pulmonară și insuficiență respiratorie. Trei zile mai târziu a murit.

În timpul anchetei, asigurările sociale au spus că moartea lui nu poate fi considerată accident de muncă, pentru că trecuseră mai mult de 48 de ore după ultima oră de activitate. Cu toate acestea, familia lui a introdus o acțiune în justiție pentru despăgubiri, acuzând neglijența angajatorului.

Ca răspuns, compania a susținut că volumul de muncă al lui A’bao era gestionabil și că orice oră suplimentară a fost voluntară. De asemenea, angajatorii au mai spus că moartea lui a survenit în urma unor probleme de sănătate preexistente și lipsa asistenței medicale în timp util.

Dar instanța a stabilit că A’bao a lucrat timp de 104 zile, ceea ce a fost o încălcare clară a Legii Muncii din China, care impune maximum 8 ore de lucru pe zi și o medie de 44 de ore pe săptămână.

A decis că încălcarea de către companie a reglementărilor de muncă a jucat un rol semnificativ în deteriorarea sistemului imunitar al lui A’bao, iar compania este în proporție de 20% răspunzătoare pentru tragedie.

Instanța a acordat familiei o compensație totală de 400.000 de yuani, adică 56.000 de dolari. Compania a contestat decizia, dar un tribunal superior a confirmat verdictul inițial pronunțat în luna august.

Cazul a provocat dezbateri aprinse și indignare pe rețelele sociale chineze, oamenii plângându-se că drepturile lor există doar pe hârtie și că, de fapt, în China nimeni nu respectă legislația muncii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă