14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaChina a dat asigurări Rusiei că nu-și schimbă poziția în conflictul din...

China a dat asigurări Rusiei că nu-și schimbă poziția în conflictul din Ucraina

China oferă asigurări Rusiei că îşi menţine poziţia privind conflictul din Ucraina, potrivit antena3.ro.

Administraţia de la Beijing a dat asigurări Rusiei, luni, că nu şi-a modificat poziţia faţă de conflictul militar din Ucraina, subliniind că va rămâne “o voce obiectivă” în eforturile de găsire a unei soluţii diplomatice.

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a discutat luni, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, după reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, la care Moscova nu a fost invitată.

China va fi “o voce obiectivă şi raţională” în organizaţiile internaţionale şi “va stimula în mod activ lansarea negocierilor de pace”, a declarat Wang Yi, într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anterior, Ministerul chinez de Externe anunţase că reuniunea desfăşurată în oraşul saudit Jeddah a contribuit la “consolidarea consensului internaţional”.

Emisarul chinez Li Hui “a avut contacte extinse şi a comunicat cu toate părţile, pe tema rezolvării pe cale politică a crizei din Ucraina, a ascultat opiniile şi propunerile tuturor părţilor, a consolidat consensul internaţional.

Toate părţile au comentat favorabil participarea lui Li Hui şi au susţinut rolul pozitiv al Chinei în facilitarea negocierilor de pace”, a subliniat Ministerul chinez de Externe, insistând că va continua să susţină dialogul pe baza planului de pace chinez şi în sensul construirii “încrederii mutuale”.

În schimb, Administraţia de la Moscova a catalogat drept “irelevante” discuţiile organizate de Arabia Saudită, întrucât Rusia nu a participat.

China a refuzat să condamne invazia militară rusă în Ucraina şi a intensificat relaţiile cu Moscova.

În schimb, Beijingul pledează constant pentru negocieri şi a cerut, în general, respectarea suveranităţii naţiunilor.

China a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ţină cont de preocupările de securitate exprimate de Rusia, semnalând susţinere pentru garanţiile de securitate cerute de Moscova din partea NATO.

China insistă pentru negocieri între Rusia şi Ucraina, dar ministrul german de externe cere retragerea trupelor ruse

China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina, a afirmat marţi, la Berlin, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, în timp ce omologul său german, Annalena Baerbock, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

“China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina. Vom trimite curând un emisar special pentru Afaceri Europene în Ucraina. Se va deplasa şi în alte ţări europene”, a declarat Qin Gang, conform cotidianului Le Monde, în cursul vizitei în Germania, transmite Ziarul Financiar.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a admis că Beijingul poate juca un rol important în găsirea unei soluţii de oprire a războiului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina, dar a cerut retragerea trupelor ruse. “În calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, China poate juca un rol important pentru oprirea acestui război, atunci când se va decide acest lucru”, a afirmat Baerbock, potrivit site-ul Tagesschau.de.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă