Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a prezentat, marţi, un proiect de chestionar privind testarea antidrog a elevilor, precizând că acesta va fi finalizat la sfârşitul acestei săptămâni, iar de luni va începe diseminarea sa în şcoli, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
El a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că această consultare se adresează părinţilor şi elevilor majori şi că Prefectura aşteaptă până joi sugestii şi eventuale propuneri de modificare a chestionarului din partea filialei Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Consiliului Municipal al Elevilor, Agenţiei Naţionale Antidrog, Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei Capitalei, Direcţiei de Sănătate Publică, etc.
Potrivit acestuia, chestionarul se referă la elevii începând din clasa a V-a până la cei din clasele terminale de liceu. Rareş Hopincă a menţionat că în ciclul gimnazial şi liceal din Bucureşti sunt circa 150.000 de elevi, dintre care aproximativ 15.000 sunt majori.
„Am avut astăzi o nouă şedinţă a grupului de lucru iniţiat de prefectul Municipiului Bucureşti, iar subiectul principal a fost prezentarea proiectului de chestionar, pe care îl vom implementa la nivelul tuturor şcolilor din Bucureşti (…) Este vorba despre posibilitatea testării, în anumite condiţii, adică, la cererea, de exemplu, a unui cadru didactic care sesizează un comportament atipic al unui elev, cu acordul prealabil al părintelui sau în prezenţa părintelui şi în condiţii stricte de confidenţialitate, pentru a evita cu orice preţ stigmatizarea. A doua temă a cercetării se referă la posibilitatea efectuării unor analize medicale periodice de sânge (…) care sa includă şi markeri antidrog”, a menţionat Rareş Hopincă.
El este de părere că aceste analize ar trebui să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, să se facă în clinici medicale, la cererea părintelui, ori de câte ori este nevoie.
Rareş Hopincă a punctat că o întrebare pusă părinţilor este dacă ar fi de acord să se elibereze o adeverinţă care să ateste că elevii au fost la analize medicale, nu să se prezinte şcolii rezultatul, care va fi confidenţial şi disponibil doar familiei.
„Întrebăm părinţii dacă ar fi de acord ca şcoala în care învaţă copiii să facă parte dintr-un proiect pilot antidrog, în care să fie testate efectiv o parte dintre măsurile menţionate anterior”, a precizat Rareş Hopincă.
El a spus că nu este de acord cu testarea antidrog în masă a elevilor, pentru că nu trebuie stigmatizată o întreagă generaţie de copii.
„Perioada în care vom culege datele vreau să fie una cât mai extinsă, probabil ne referim la patru săptămâni, pentru că nu aş dori ca acest chestionar să fie doar trimis spre o simplă completare părinţilor, ci aş vrea ca, în măsura timpului fiecăruia dintre noi, să fim prezenţi în fiecare liceu, măcar din Bucureşti, să prezentăm împreună cu specialişti acest chestionar, ca parte a campaniei ample de conştientizare a problemei drogurilor”, a spus Rareş Hopincă.
Potrivit acestuia, în urma centralizării rezultatelor, în şcolile care se bucură de „susţinere largă” a măsurilor Prefecturii vor fi derulate proiecte pilot antidrog.
„Ar trebui să lansăm o dezbatere publică cu privire la pedepsele traficanţilor de droguri, mai ales a celor care vând droguri minorilor. Opinia mea este că un traficant de droguri care este prins vânzând droguri minorilor ar trebui să primească o pedeapsă maximă de 25 de ani, fără posibilitatea de eliberare condiţionată”, a adăugat Rareş Hopincă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!