Aeroportul din Brașov, cel mai nou aeroport al României, are deja probleme.
Atât presa din județul Brașov, cât și un comunicat al firmei ale cărei aeronave ajung la Brașov confirmă aceste probleme.
O aeronavă pe ruta Madrid – Brașov – București a aterizat la Brașov dar n-a mai putut decola decola de la Brașov spre București. Din acest motiv, pasagerii avionului care urma să ajungă de la Brașov la București au fost transportați la București cu autocarele. Un site din Brașov, BizBrașov, susține că problema a fost generată în mod intenționat. Conform acestei surse, aeronava care venea de la Madrid și urma să decoleze spre București „a fost întârziată voit de controlorii de trafic ai ROMATSA„. Această informație a fost difuzată de site-ul din Brașov la data de 24 iunie 2023.
Aeronava care a avut această problemă aparține companiei private DAN AIR. Pe site-ul acestei companii aeriene există un comunicat, din data de 13 iunie 2023. Comunicatul companiei aeriene este următorul:
„Dragi pasageri dorim să va aducem la cunoștință următoare situație:
Din păcate, ROMATSA nu poate asigura servicii de trafic aerian pentru aeroportul
Brașov decât între orele 07-19, în pofida faptului că DAN AIR a furnizat soluții prin care
aeroportul poate fi menținut operațional și fără servicii de trafic aerian, inclusiv
Aeroportul Brașov fiind deschis în a identifica soluții însă celelalte instituții, deși există
un cadru legislativ permisiv au ales sa restricționeze operatorii din motive care nu sunt
încă cunoscute de către noi.
Această restricție ne afectează și vă afectează în mod direct pe dvs. pasagerii noștri în
al cărui serviciu suntem, însă cele întâmplate se află în afara controlului rezonabil al
DAN AIR.
Lansarea programului de zbor DAN AIR s-a bazat pe strânsa colaborare cu aeroportul
Brașov care s-a arătat întotdeauna disponibil să găsească soluții pentru a prelungi
programul aeroportului însă din păcate nu am beneficiat de cooperarea celorlalte
instituții implicate.
Așadar, programul de zbor DAN AIR urmează să sufere modificări din cauza orarului de
funcționare al aeroportului Brașov care este deschis doar între orele 07:00-19:00.
Multe dintre zborurile operate de DAN AIAR sunt afectate comercial de aceste restricții
impuse în ultimul moment de către autorității și ca atare, ne vedem obligați să comasăm
unele zboruri iar acest lucru va genera anticiparea orei de decolare.
Vom continua să cooperăm cu aeroportul Brașov pentru a convinge autoritățile să
permită aeroportului Brașov să opereze fără restricții pentru a putea reveni la programul
de zbor care să evite escale suplimentare pentru pasagerii noștri.
DAN AIR și întreaga echipă își cere scuze pentru toate inconvenientele create și vă
asigură de toată considerația noastră”
Pe același site al companiei DAN AIR există și un alt comunicat, din data de 23 iunie 2023. Comunicatul este următorul:
„Intarziere zbor DN257 si DN258 (Brasov -Londra – Brasov)
Stimați pasageri,
Ne cerem scuze pentru întârzierea creată.
La aterizarea pe aeroportul Brașov, aeronava DAN AIR a întâmpinat o ingestie la motor a unor păsări ceea ce impune controale tehnice amănunțite.
Din păcate, pe aeroportul Brașov nu există nicio organizație de întreținere, așa că DEDALUS TECH de la Craiova, RAS TEHNIC și SUN AVIATION de la București se îndreptă către Brașov pentru a interveni și a remedia situația.
Din cauza stării drumurilor, intervenția organizațiilor suport este îngreunată de distanța mare de deplasare.
Așadar, pentru siguranța dvs. suntem nevoiți să întârziem operarea zborurilor DN257 și DN258 (Brașov – Londra – Brașov) cu 6 ore.
Din cauza situației aeroportului Brașov în ceea ce privește închiderea acestuia la ora 19:00 vom fi nevoiți ca zborul DN258 (Londra-Brașov) să aterizeze la București. Am contactat autoritățile pentru a obține suport din partea lor în încercarea de a ateriza la Brașov însă la momentul de față așteptăm răspunsul lor.
Ne cerem scuze pentru toate inconvenientele însă vă asigurăm că facem toate eforturile pentru a rezolva situația”.
Aeroportul de la Ghimbav (Brașov) a fost inaugurat în iunie 2023. Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (acum – ministru al Dezvoltării), precum și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La data de 15 iunie, ROMATSA a difuzat și ea un comunicat în care respingea acuzațiile aduse de compania aeriană privată. Comunicatul ROMATSA era următorul:
„Ca urmare a acuzațiilor în spațiul public din partea unui operator aerian, ROMATSA face următoarele precizări:
Prin Acordul între ROMATSA, în calitate de furnizor de servicii de navigație aeriană și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19. Programul furnizării serviciilor de trafic aerian corespunde cu cel al operatorului de aerodrom, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav și se regăsește în publicația de informare aeronautică, AIP România.
Furnizarea serviciilor de navigație aeriană presupune o serie de proceduri și standarde care trebuie aplicate cu consecvență și fără compromisuri, astfel încât siguranța pasagerilor să fie garantată. Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție. Pentru aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați. Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. Aceștia aveau deja formare inițială și ani de experiență în dirijarea aeronavelor și doar s-au pregătit suplimentar pe configurația aeroportului Brașov și noua tehnologie utilizată.
ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului.
Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom.
Menționăm de asemenea, că, până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov.
Misiunea ROMATSA este să asigure servicii de navigație aeriană în condiții de siguranță și eficiență economică, iar la Aeroportul Brașov se realizează acest lucru, atât prin tehnologia utilizată, cât și prin personalul experimentat”
Pentru aeroportul Ghimbav (Brașov) se realizează, în premieră în România, dirijarea prin tehnologia Remote Tower. ROMATSA asigură servicii de navigație aeriană de la aproape 450 de kilometri distanță, de la Arad.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!