21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăEconomieEconomie internăSe derulează investiții de un miliard de euro la marile aeroporturi din...

Se derulează investiții de un miliard de euro la marile aeroporturi din România

Marile aeroporturi din România precum și infrastructura critică aeriană din țara noastră au în derulare investiții de aproape un miliard de euro, relevă o analiză difuzată de casa de avocatură ONV LAW.

Principalele aeroporturi din Romania deruleaza proiecte majore de investiții, în valoare de peste 530 de milioane de euro. De asemenea, în infrastructura aeriana critica vor fi realizate curând investiții majore de peste 400 de milioane de euro, arată datele publice analizate de specialiștii ONV LAW.

Aceste investiții se realizează „pe fondul cresterii fluxului de pasageri care tranziteaza Romania pe rutele aeriene, dar si ca urmare a deciziilor strategice de intarire a bazelor NATO din Romania, pe fondul evolutiilor geo-politice recente, arata o analiza a datelor publice realizata de ONV LAW. Unele dintre proiecte sunt in curs de derulare inca din 2022, majoritatea investitiilor urmand a fi absorbite pana in 2024”, indică analiza ONV LAW.

Finantarile provin din fonduri locale sau de la bugetul de stat, precum și din fonduri europene. Fondurile europene „au o pondere semnificativa in dezvoltarea insfrastructurii aeriene locale”, precizează studiul. Unele proiecte de modernizare au fost incepute anul trecut, iar altele vor fi demarate in 2023. Printre cei mai mari beneficiari ai investitiilor anuntate pentru aeroporturile din Romania se numara Aeroportul International Henri Coanda, Aeroportul Brasov, aeroporturile din Craiova, Iasi, Cluj – Napoca sau Constanta.

Lucrări la aeroporturi din România, favorizate de planurile NATO pentru Flancul Estic

Potrivit datelor analizate de ONV LAW, topul investitiilor este dominat de aeroportul Henri Coanda, care beneficiaza de o investitie de 163 de milioane de euro. Lucrările de la Otopeni au ca scop modernizarea căilor de rulare și extinderea platformei de parcare a aeronavelor. Lucrările de la aeroportul Henri Coandă au demarat în etape în anul 2022. Termenul lor de finalizare este de doi ani.

Aeroportul Internațional Brașov beneficiază de investiții de 130 de milioane de euro. Această aerogară va deveni operațională din 15 iunie 2023.

La Aeroportul Internațional Craiova se alocă 100 de milioane de euro. Banii servesc la construirea unui nou terminal. Termenul de finalizare a lucrărilor este finalul anului 2024.

Foarte interesant este și proiectul de care beneficiază aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea. Aici sunt alocate 27 de milioane de euro. Lucrările vizează modernizarea si extinderea terminalului de pasageri si modernizarea platformei de îmbarcare – debarcare și a căii de rulare Alfa. Acestea au fost construite în anul 1973.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă