“România Educată” este cuprinsă de nemulțumirile profesorilor care de cel puțin două decenii cer 6% din PIB la educație necesari pentru investiții și majorări salariale. În timp ce Coaliția era în focuri cu negocierea pe ministere, șeful PSD a propus ca să fie soluționate nemulțumirile profesorilor și chiar ale medicilor ca să poată prelua mandatul de premier în liniște.
De luni, în școlile din țară se va așterne liniștea. Sunt peste 150.000 de profesori care au decis că munca lor trebuie plătită mai bine și nu vor mai intra la clase până când Guvernul nu vine cu soluții rapide. Dacă în primă fază, sindicaliștii au obținut maximum 100 de lei la salariu și au anunțat că vor intra în grevă pe termen nelimitat, cu o zi înainte de acțiunea de protest, sindicaliștii au fost din nou chemați la Guvern în speranța că vor ajunge la o concluzie. De altfel, sâmbătă, Marcel Ciolacu a anunțat primul că dorește ca renegocierile privind rotația guvernamentală să fie oprite, iar liderii PNL și UDMR au fost de acord cu această propunere. Ajunși la Guvern la negocieri, liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. „Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.
Sindicaliștii au spus că nimeni nu va accepta ca Guvernul să aprobe doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile celorlalte cadre didactice să stagneze.
Premierul Ciucă a avut un discurs incoerent la începutul întâlnirii cu sindicaliștii, deși 2,9 milioane de elevi sunt afectați de această grevă. „Împreună rezolvăm problemele. În calitate de prim-ministru, cu întreg guvernul, întreaga coaliție, cu miniștrii de la Educație, Muncă, Finanțe, președintele Camerei, al PSD, cu toții nu am făcut nimic altceva decat sa căutăm , să găsim soluții. Sunt sigur că vom gasi solutii, astfel incat tara noastră să aibă încredere intr-un sistem de educație pe care sa-l respectam”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul întâlnirii de la negocierile cu sindicatele.
La întâlnire, Executivul le-a propus sindicaliștilor două oferte, însă niciuna nu i-a mulțumit. Prima ofertă să fie acordate bonusuri de 1000 de lei de două ori pe an. Sidicaliștii au cerut pentru debutanți o majorare consistentă, până la nivelul salariului minim.
O a doua propunere făcută de la nivelul Guvernului a vizat majorarea salariilor personalului nedidactic, cu 7-8%, însă sindicaliștii consideră că sunt prea mici creșterile.
Sindicatele susţin ideea ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.
„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe.”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Întrebați când ar putea fi luată o decizie privind încetarea grevei, preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marian Nistor a răspuns: „Cu mult mai repede decât s-au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”.
Nu doar profesorii sunt supărați pe salarizare, ci și medicii au anunțat că luna viitoare vor declanșa grevă din cauza salariilor și a gărzilor care sunt plătite la jumătate.
Practic aceste greve din educație și sănătate dau planurile peste cap Coaliției de guvernare care se vede nevoită să amâne rotativa până vor fi găsite soluții privind salarizarea persoanalului din învățământ și sănătate.
În momentul de față, Guvernul nu are bani să acopere gaura bugetară de 20 de miliarde de lei, deci sunt șanse slabe să fie găsite fonduri pentru creșterea salariilor, mai ales că în momentul de față a fost dată Ordonanța austerității prin care practic au fost înghețate salariile bugetarilor, dar și angajările la stat.
Greva generală ar trebui să înceapă luni, la ora 8 în întreaga țară și va oprită doar în momentul în care profesorii vor semna noi contracte, ceea ce este greu de imaginat că lucrurile se vor rezolva până la finalul anului, pentru că este mai puțin de o lună până când elevii vor termina anul școlar și au nevoie de medii încheiate.