-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalCea mai mare bancă din Polonia are în plan să ajungă pe...

Cea mai mare bancă din Polonia are în plan să ajungă pe piața din România

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, plănuiește să lanseze activitatea în România la începutul anului 2024, conform unui anunț publicat în The Wall Street Journal, în care banca afirmă că expansiunea în străinătate este „calea spre succes”, potrivit economedia.ro.

„Privind în viitor, la începutul anului 2024, agenda noastră strategică include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, în Bucureşti, România. În prezent, deservim clienţii noştri din România pe o bază transfrontalieră (cross-border basis)“, menţionează banca poloneză într-un anunţ de publicitate apărut recent în The Wall Street Journal (WSJ).

Amintim că Bloomberg scria încă din 2021 că PKO Bank Polski plănuiește să lanseze o sucursala bancară corporativă în România, însă termenul inițial era a doua jumătate a anului 2022. Directorul pentru divizia de dezvoltare externă, Robert Zmiejko, spunea atunci pentru agenția de presă poloneză PAP că PKO Bank Polski a transmis o notificare către Banca Națională a României.

Conform Registrului Instituțiilor de Credit publicat de Banca Națională a României, PKO Bank Polski a înregistrat cererea de a intra pe piața din România la finalul lui 2021 și arăta că „sucursala intenţionează să înceapă activitatea la data de 1 octombrie 2023”.

PKO este o bancă de stat activă începând cu anul 1919. Compania a mai deschis astfel de sucursale în trecut și în Germania, Cehia și în Slovacia.

PKO Bank Polski este liderul pieţei bancare din Polonia în funcție de active, având la sfârşitul anului 2022 active de 431 miliarde de zloţi polonezi (circa 460 miliarde de lei). Spre comparație, activele întregului sistem bancar românesc se ridicau la 700 miliarde de lei la finalul anului trecut.

Mai puţin bani pentru băncile din Europa emergentă

Un studiu derulat de agenţia de evaluare Fitch în rândul a 43 de bănci din Europa Centrală şi de Est deţinute de bănci străine arată că finanţarea băncilor mamă către subsidiarele lor din CEE a scăzut uşor de la debutul crizei financiare globale.

Cu toate acestea, agenţia consideră că principalul motiv al creşterii modeste a creditului în regiunea CEE a fost legat de oportunităţile limitate pentru împrumuturi atractive în CEE, mai degrabă decât constrângerile de finanţare.

Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului, în perioada cuprinsă între sfârşitul lui 2008 şi prima jumătate a acestui an, finanţarea grupurilor mamă pentru subsidiarele din CEE a scăzut cu 20%, de la 78 miliarde de euro până la 62 miliarde de euro.

În termeni absoluţi însă, este vorba de o sumă modestă de 4% din pasivele totale ale băncilor. În plus, diminuarea finanţării băncilor mamă a fost în mare parte înlocuită de depozitele consumatorilor locali. Fitch susţine că acest lucru a permis sistemelor bancare din CEE (cu excepţia Ungariei) să evite o contracţie a bilanţurilor şi să anunţe creşteri modeste ale creditului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă