Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci
Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma medie pusă deoparte a crescut cu 20% față de anul trecut, ajungând la 1.536 de lei, potrivit unui studiu realizat de IRES. Cu toate acestea, majoritatea preferă să păstreze banii în casă, în loc să depună la bancă.
Adrian Marcu, sociolog, explică pentru digi24.ro, fenomenul: „Este o tradiție care vine din perioada comunistă, când oamenii nu aveau încredere în stat și țineau economiile ascunse.” Totuși, această practică expune economiile unor riscuri, precum furtul, incendiile sau deprecierea valorii prin inflație, avertizează economistul Adrian Codîrlașu.
Tendințe demografice:
- Românii peste 50 de ani sunt cei mai predispuși să-și păstreze economiile în numerar.
- Tinerii, în schimb, preferă conturile bancare, apreciind accesibilitatea și siguranța oferite.
Cum sunt folosiți banii economisiți?
Cei mai mulți dintre românii care economisesc, păstrează banii pentru cheltuieli viitoare, doar puțini aleg să investească:
- 12% investesc în valoare
- 11% contribuie la pensii private
- 5% aleg imobiliarele
Un român din 10 nu reușește să economisească, din cauza cheltuielilor lunare prea mari. Conform studiului, peste 70% din bugetul gospodăriilor merge pe utilități, sănătate și alimente. Doar 4% dintre cei chestionați spun că își permit orice cheltuială.
Studiul subliniază contrastul între generații și evidențiază nevoia de educație financiară pentru a maximiza beneficiile economisirii și ale investițiilor.