„Peste 13.000 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au continuat vineri, 15 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară, acţiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici şi aproximativ 90.000 de persoane. Astfel, angajaţii MAI, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, împreună cu autorităţile locale, au verificat 4.557 de operatori economici, 242 operatori de transport persoane, aproape 10.000 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.640 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi 90.346 de persoane. Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 4.885 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 911.660 de lei”, se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES de MAI.
Potrivit sursei citate, principalele abateri constate au fost: nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, situaţii în care au fost aplicate 4.292 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 685.160 de lei.
„Totodată, au fost aplicate 583 de sancţiuni, în valoare de 212.000 de lei, pentru nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea/libera circulaţie a persoanelor. De asemenea, au fost întocmite 2 dosare penale, în care sunt cercetate 2 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal)”, mai menţionează MAI.
Ministerul Afacerilor Interne reaminteşte că respectarea măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19 precum şi o conduită socială responsabilă sunt condiţii esenţiale pentru limitarea răspândirii acestui virus.
„Dintre recomandările autorităţilor în acest sens amintim: evitarea zonelor aglomerate, a contactului direct cu alte persoane, evitarea atingerii suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, evitarea călătoriilor cu mijloace de transport în comun aglomerate, păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane”, se menţionează în comunicat.