0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCandidat pentru șefia Parchetului General: „ înscrierea aici presupune erodarea propriei imagini”

Candidat pentru șefia Parchetului General: „ înscrierea aici presupune erodarea propriei imagini”

Adjunctul procurorului general, Răzvan Horaţiu Radu, candidat la şefia Parchetului General, afirmă că s-a înscris la concurs la îndemnul colegilor, dar şi deoarece este conştient că trebuie să îşi asume cineva intrarea într-o competiţie care presupune inclusiv erodarea propriei imagini.

 „Colegii au fost cei care m-au determinat să mă înscriu. Atât colegii din Bucureşti, cât şi colegi din ţară, colegi din Parchetul General şi inclusiv domnul procuror general interimar (Bogdan Licu – n.r.) m-a îndemnat să îmi depun candidatura. Am revenit în sistem după o perioadă petrecută în alte instituţii, perioadă în care am fost permanent conectat la ceea ce s-a întâmplat în sistemul judiciar direct, tocmai prin prisma activităţii profesionale. Colegii mei şi chiar eu am văzut-o ca un atu din această perspectivă, nefiind încărcat cu rutina (…) şi nefiind încărcat nici cu aspectele negative care au ‘încărcat’ sistemul judiciar în ultima perioadă. M-am înscris şi dintr-un alt considerent: avem foarte mulţi colegi procurori competenţi, cu un parcurs ireproşabil, însă mai trebuie şi asumare, (…) pentru că oricine vine şi se înscrie la un asemenea concurs îşi asumă erodarea propriei imagini”, a spus el, în cadrul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei, potrivit Mediafax. 

El a explicat că şi-a structurat proiectul managerial în trei părţi, care corespund celor trei atribute importante ale procurorului general – şef al Ministerului Public şi al tuturor Parchetelor din subordine, şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„În primul rând, procurorul general este un reprezentant: un reprezentant al procurorilor atât în relaţia cu ceilalţi procurori, în relaţia cu instanţele de judecată, dar şi în relaţia cu alte instituţii ale statului sau instituţii nestatale. (…) E o dimensiune constituţională a procurorului general care nu ştiu cât a fost atinsă până acum. (…) Rolul lui esenţial este de a asigura buna organizare a activităţii, pe de o parte în zona de urmărire penală, pe de altă parte în zona de reprezentare în faţa instanţei, o altă componentă pe care o am în vedere fiind plasarea procurorului general (…) într-un context european şi internaţional”, a precizat Răzvan Horaţiu Radu.

Printre priorităţile sale se numără alegerea unor domenii prioritare de combatere a infracţionalităţii, pornind de la impactul social al unor evenimente deosebit de grave petrecute în ultima perioadă. Este vorba despre infracţiunile săvârşite cu violenţă ce au ca urmare decesul victimei, precum omor, tâlhărie şi viol, dar şi despre violenţa în familie şi infracţiunile sexuale comise împotriva minorilor.

Ultimii patru dintre cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al PICCJ au susţinut, miercuri, interviurile la Ministerul Justiţiei. Este vorba despre Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.

Primii patru candidaţi, respectiv Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea şi Laura Oprean, s-au prezentat marţi în faţa comisiei conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă