6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCAMPANIE RL: “Băieții deștepți” din Teleorman (episodul III). Apropiat al lui Dragnea,...

CAMPANIE RL: “Băieții deștepți” din Teleorman (episodul III). Apropiat al lui Dragnea, implicat în ridicarea super-vilei lui Videanu

Cotidianul național “România liberă” își continuă campania de prezentare a afacerilor “băieților deștepți” din județul Teleorman și a legăturile acestora cu actori importanți din politică, arătând legăturile omului de afaceri Petrică Constantin, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, cu Adriean Videanu.

În episodul anterior al campaniei noastre de presă am arătat legături are patronului Cominvest SRL, Petrică Constantin, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, cu personaje din mediul infracțional și cu foști primari din Capitală, precum Liviu Negoiță și Adriean Videanu.

Astăzi, ne vom concentra pe afacerile, asupra cărora planează multe semne de întrebare, derulate de Petrică Constantin cu Adriean Videanu.

Este deja bine cunoscută, din numeroase materiale de presă, vila impunătoare a lui Adriean Videanu, de pe lacul Snagov.

Petrică Constantin a fost implicat în acest proiect extrem de important pentru fostul primar al Capitalei.

După cum am arătat în episodul anterior al campaniei, Petrică Constantin a ajuns în relații apropiate cu Adriean Videanu prin Constantin Tănăsescu, cunoscut în principal ca nepot al senatorului PRM și scriitorului Dan Claudiu Tănăsescu, precum și ca arhitectul care a construit o serie de vile pentru mai multe personaje cunoscute din mediul de afaceri și media, precum Mihaela Rădulescu și Ion Țiriac.

La data decesului arhitectului Constantin Tănăsescu, în anul 2006, compania Getico Exim SRL (asociată cu Petrică Constantin, tot la acel moment, în Cominstal HVAC Service) avea în derulare un proiect pentru realizarea unei vile pentru fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu, pe malul lacului Snagov (în vecinătatea cimitirului din Ciofliceni și apropiere de imobilele în care locuiau Radu Berceanu și Mihaela Rădulescu).

Adriean Videanu (ns. 01.06.1962) este originar din Crevenicu, Teleorman, județ de unde provine și Petrică Constantin.

În luna iunie 2007, la un an după decesul lui Constantin Tănăsescu, proiectul vizând construcția de la Snagov pentru Adriean Videanu era atribuit companiilor:

● Getico Soft Exim (fosta Getico Exim), preluată în luna mai 2007 de cetățenii irakieni Issam A. Khalid și Kamal A. Motar de la moștenitorii lui Constantin Tănăsescu.

● Art Design Production (CUI 18882596), înființată în anul 2006 (cu doar un an înainte de contractarea de către Adriean Videanu) și radiată în luna iulie 2014, care a avut sediul la adresa Str. Constantin Silvestri nr. 20, Sector 4, deținută de-a lungul timpului de mai mulți cetățeni irakieni și libanezi. În 2007, la data derulării lucrărilor de la Snagov pentru Adriean Videanu, compania le aparținea cetățeanului român Cristian Necula, născut și domiciliat în Bucureşti, cetățeanului libanez Talal Ali Jarrah, născut şi domiciliat în Liban, cu reşedinţa în Bucureşti, care s-a confruntat în România cu probleme legate de neacordarea dreptului de ședere în România, pe motive legate de siguranța națională. Din iulie 2008 și până în 2010, la data radierii sale, compania le-a aparținut irakienilor Morad W. Ahmed și Amar F. Ahmed.

Constantin Tănăsescu a decedat în anul 2006, în urma unui accident rutier produs pe raza localității ialomițene Chirana.

Anterior decesului din anul 2006, Constantin Tănăsescu a mai deținut, în afară de SC Getico Exim / Getico Soft Exim SRL, și companiile:

● Getico Imobiliare SRL (CUI 18390216), înființată pe 16.02.2006, cu sediul în județul Ilfov, sat Mogoșoaia. În cadrul companiei Constantin Tănăsescu a fost asociat cu Bogdan Florin Dinu, care a avut și rolul de administrator. Getico Imobiliare a fost radiată pe 04.12.2015.

  • Sapeor Impex SRL, înființată pe 28.06.1993 și radiată pe data de 29.03.2002. Sediul companiei s-a aflat în București. Asociații, fiecare cu 25% din acțiuni, au fost Constantin Tănăsescu, Vasile Perianu, Florea N. Samuru și Gheorghe Mitu.

Companiile contractate pentru realizarea lucrării de la Snagov se intersectează astfel pe zona de acționariat, prin persoanele unor cetățeni irakieni, care, cum am arătat în episodul anterior, fac parte din așa-numita rețea Al Dulaimi.

Marmura, granitul şi lemnul scump nu lipsesc din interiorul somptuosei vile de 1.350 de metri pătraţi pe care o are Videanu pe malul lacului Snagov.

Vila este dotată cu o sală de cinema, piscine, sală de sport şi o cramă şi a costat 4,5 milioane de euro. Locuinţa de 1.350 mp este structurată pe mai multe niveluri: demisol, parter şi două etaje, după cum scriau jurnaliștii de la Click.

Alt tun pregătit

Un alt proiect al Getico Exim SRL a fost, anterior decesului lui Constantin Tanasescu, preluarea Prelucrarea Cărnii Splai SA, în vederea exploatării imobiliare.

Constantin Tanasescu era sprijinit pentru această preluare de către Adriean Videanu, care intenționa să dezvolte un complex imobiliar în zona respectivă (54.000 de hectare, corespunzând adresei Splaiul Unirii 162-255, Sector 4), dar și o vilă personală.

Getico Exim a fost aproape de a prelua Prelucrarea Cărnii Splai SA în anul 2006, însă decesul lui Constantin Tănăsecu a blocat procesul.

În anul 2007, pachetul de acțiuni reprezentând 70,22% din societatea Prelucrarea Cărnii Splai SA a fost preluat, la licitația organizată de AVAS, de către cetățeanul israelian Aharon Azulay (ca persoană fizică) pentru 12,4 milioane euro.

Mai mult, dacă în anul 2006 (când terenul urma să fie preluat de Constantin Tanasescu / Getico Exim) Adriean Videanu a sprijinit tranzacția, în anul 2007 edilul s-a opus tranzacției.

Ulterior, Aharon Azulay s-a retras din proces, pierzând garanția de participare.

De la zece milioane de euro ca preț de licitație inițial, AVAS a scăzut dramatic prețul, suma plătită de SC Eurowest Imob Consulting SRL, apropiată PSD, potrivit informațiilor din mass-media, fiind în anul 2009 de 800.000 de euro, pentru Prelucrarea Cărnii Splai S.A..

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă