7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCAMPANIE RL: „Băieții deștepți” din Teleorman (episodul II). Petrică Constantin, afaceri cu...

CAMPANIE RL: „Băieții deștepți” din Teleorman (episodul II). Petrică Constantin, afaceri cu interlopi și edili din Capitală

Cotidianul național „România liberă” continuă campania prin care arătăm cum au progresat „băieții deștepți” din Teleorman, prin apropierea de politicieni, dar și de interlopi și oameni de afaceri controversați.

În episodul anterior am arătat cum omul de afaceri Petrică Constantin din județul Teleorman, cunoscut drept apropiat al fostului premier și președinte al Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, a reușit să devină un adevărat abonat la contracte cu statul prin firma sa, Cominvest.

Astăzi, vă vom prezenta pârghiile prin care Constantin a ajuns să dezvolte afaceri profitabile, dar și controversate în Capitală.

Numele lui Petrică Constantin și cel al Cominvest au fost asociate de-a lungul timpului cu cele ale unor personaje certate cu legea și cu cele ale unor cunoscuți politicieni.

Vechile conexiuni ale lui Constantin cu zona de interese a fostului primar general al Capitalei Adriean Videanu, prin Constantin Tănăsescu, au fost dublate de legăturile cu administrația publică locală a sectorului 3 din București, din vremea fostului edil Liviu Negoiță.

Petrică Constantin se numără printre apropiații fostului secretar general al Primăriei Sectorului 3 Marius Mihăiță, persoană de încredere a lui Liviu Negoiță.

Marius Mihăiță a fost anchetat de mai multe ori de DNA alături de Liviu Negoiță, finul de cununie al lui Adriean Videanu.

După cum arată informații din mass-media, interesele și activitățile lui Marius Mihăiță, prin interpuși, se axează pe domeniul imobiliar și, în mod specific, pe acela al retrocedărilor – domeniu în care Petrică Constantin dispune deja de conexiuni, prin Tanți Virginica Dumitrescu.

Apropiere de mediul infracțional

Petrică Constantin are o serie de conexiuni indirecte cu mediile infracționale, potrivit mass-media locale.

Gheorghe Cismelaru este client al Cominvest și apropiat al lui Petrică Constantin, respectiv al familiilor Barbu și Sfinteș.

Asociații acestuia din cadrul Diva Concept SRL, după cum arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului, Dragoș Florentin Drăghici și Sorin Ionuț Drăghici, au avut calitatea de inculpați în dosarul penal nr. 53688/3/2011 de la Tribunalul București, pentru fraude informatice.

De asemenea, Costel Barbu și Vasilica Orzan, alte persoane legate de afaceri cu firma lui Petrică Constantin, au fost implicați în dosare penale.

Cosmin Văraru Gavrilescu, colaborator al Cominvest, este asociat în cadrul biroului de executori judecătorești IGPV cu Mihail Popa și Mihai Ghișoiu.

Aceștia din urmă au fost reținuți, în anul 2017, de către procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice, abuz în serviciu, spălare de bani.

Alte conexiuni ale lui Petrică Constantin, din trecut, sunt cele cu exponenți ai rețelei evazioniste Al Dulaimi.

Aceștia au introdus în România peste 200 de cetățeni irakieni și le-au facilitat o serie de formalități cu scopul de a prelua, contra unor comisioane, companii care înregistrau datorii.

Din nou legături cu Videanu

Legăturile mai sus menționate datează din aceeași perioadă a asocierii lui Petrică Constantin cu Constantin Tănăsescu, arhitect decedat în anul 2006, nepotul senatorului PRM Dan Claudiu Tănăsescu și apropiat al lui Adriean Videanu:

● În anul 2005 Petrică Constantin și Constantin Tănăsescu (prin Getico Exim SRL) s-au asociat

în cadrul societății Cominstal HVAC Service SRL

● În mai 2007, capitalul social Getico Exim SRL a fost cesionat de către succesorii lui Constantin Tănăsescu, cu implicarea lui Petrică Constantin (Constantin Gina Ancuţa, soția deținătorului Cominvest, l-a reprezentat la luarea deciziei pe minorul Alexandru Vlad Tănăsescu), cetățenilor irakieni Kamal A. Motar și Issam A. Khalid, membri ai grupării Al Dulaimi

● În contextul în care mai mulți membri ai rețelei (printre care și Morad W Ahmed) au preluat formal companii care în 2006-2008 au fraudat Țiriac Leasing IFN prin vânzarea fictivă a 68 de utilaje industriale, Tiriac Leasing IFN a încercat recuperarea prejudiciului creanţelor de la mai multe entități juridice și fizice, printre care Petrică și Gina Ancuța Constantin (precum și succesorii lui Constantin Tănăsescu).

În ceea ce privește istoricul lui Petrică Constantin și al Cominvest, evidențiem existența a două momente și contexte importante pentru companie:

● apropierea lui Petrică Constantin de Constantin Tănăsescu, implicit Adriean Videanu (client al Getico Exim SRL și apropiat al lui Constantin Tănăsescu, care s-a folosit de persoana și companiile lui Constantin Tănăsescu pentru realizarea unor proiecte imobiliare) și rețeaua infracțională coordonată de Al Dulaimi

● demararea colaborărilor Cominvest cu Unirea Shopping Center și altor companii controlate de controversata femeie de afaceri Carmen Palade, fostă soție a lui Dan Adamescu, (mergând până la preluarea Cominstal HVAC Service SRL de către părinții afaceristei Carmen Palade), anul 2014 fiind cel în care Cominvest a trecut de la pierdere la profit, și mai multe companii controlate de familia Constantin s-au extins.

În jurul anului 2014, cel în care a debutat relația de afaceri Cominvest SRL – Unirea Shopping Center, MGM Design Construct SRL (deținută la acel moment de soția lui Petrică Constantin și cea a lui Petre Puiu) și-a schimbat obiectul principal de activitate din restaurante, în lucrări de construcţie și a deschis un punct de lucru în București.

În următorul episod al campaniei noastre vom detalia afacerile dintre Petrică Constantin și Carmen Palade.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă