6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalBudapesta dă un pic înapoi și adoptă primele măsuri împotriva corupției

Budapesta dă un pic înapoi și adoptă primele măsuri împotriva corupției

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, luni după-amiază, primele măsuri pentru combaterea corupției, menite să atenueze preocupările formulate de Comisia Europeană, care blochează fonduri în valoare de miliarde de euro destinate Ungariei în aşteptarea reformelor în domeniul statului de drept, anunță știripesurse.ro.

Noile măsuri vor permite crearea unei „autorităţi independente” care să monitorizeze gestionarea fondurilor comunitare primite de Ungaria.

De asemenea, va fi intensificată transparenţa procedurilor legislative, iar cetăţenii se vor putea adresa direct instanţelor judiciare dacă vor considera că procurorii au refuzat arbitrar o investigaţie privind acte de corupţie, informează Agenţia France-Presse şi publicaţia La Libre.

Budapesta a luat primele măsuri pentru combaterea corupției după ce Comisia Europeană a solicitat Consiliului UE blocarea de fonduri de 7,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a cerut în septembrie Consiliului Uniunii Europene să blocheze fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, pe fondul disputelor cu Guvernul Viktor Orban privind independenţa justiţiei şi aplicarea unor directive comunitare.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că va aplica 17 măsuri pentru remedierea neregulilor semnalate de Bruxelles.

UE a dat prima sancțiune împotriva politicii premierului Ungariei Viktor Orban

Executivul Uniunii Europene(UE) va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, aceasta fiind prima măsură și sancțiune de acest fel împotriva premierului Viktor Orban.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va îngheța finanțarea pentru membrii care dăunează democrației, anunță Reuters.

„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre… Aș dori să mă concentrez asupra corupției”, a spus ea, fără a numi Ungaria în mod special, potrivit cotidianul.ro.

Dar executivul ar urma să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro (22,44 miliarde de dolari) alocate Ungariei din bugetul UE pentru 2021-27, potrivit oficialilor europeni. Niciunul dintre ei nu a precizat suma exactă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls Petrom

OMV-ul, compania care generează 1,6 % din produsul național brut al Austriei, e din nou la răscruce. La Viena se ticluiește un “New Deal,”...

EXCLUSIV. Nicușor Dan condamnă zilnic sute de mii de bucureșteni să-și rupă picioarele la Unirii. FOTO

Prin zona Pieței Unirii, unde trotuarele administrate de Nicușor Dan reprezintă un real pericol, trec lunar milioane de cetățeni, potrivit datelor statistice ale principalilor...

Cade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls Petrom

OMV-ul, compania care generează 1,6 % din produsul național brut al Austriei, e din nou la răscruce. La Viena se ticluiește un “New Deal,”...
Ultima oră
Pe aceeași temă