14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBrațul de creditare al UE pledează pentru obiectivele climatice pe fondul crizei...

Brațul de creditare al UE pledează pentru obiectivele climatice pe fondul crizei energetice

Șeful puternicului braț de creditare al Uniunii Europene(UE) i-a îndemnat pe lideri să nu dea înapoi de la obiectivele climatice pe fondul crizei energetice.

Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), a declarat că turbulențele pieței energetice cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia au fost, fără îndoială, un regres pentru obiectivele de zero emisii nete, deși calea de urmat a rămas neschimbată.

„Vom avea în față niște momente foarte dificile”, a spus Hoyer într-un interviu la conferința Reuters IMPACT, subliniind că atât țările europene, cât și țările în curs de dezvoltare trebuie acum să facă față crizei energetice, potrivit Reuters.

Brațul de creditare al UE vede o prioritate în obiectivele climatice, uniunea confruntându-se cu o criză energetică serioasă

„Avem alternativa pe masă și aceasta este o mișcare agresivă către sursele regenerabile și o mișcare agresivă către eficiența energetică și nu trebuie să oprim asta acum”, a adăugat el.

Unele dintre cele mai afectate țări UE ar putea avea nevoie de ani pentru a renunța la petrolul și gazele rusești, dar și necesitatea de a trece peste iarna care vine nu ar face ca BEI să anuleze recenta sa interdicție privind împrumuturile pentru combustibili fosili.

Soluția europeană la criza energiei: Decretul lui Ceaușescu

Miniștrii energiei din țările europene șed la Bruxelles de câteva zile și nu ajung la un acord privind strategia energetică a blocului comunitar. În penuria de idei, diplomații români ar putea pune pe masa lor Decretul lui Nicolae Ceaușescu “Unele măsuri de raționalizare a consumului de gaze și de energie electrică,” publicat în Scînteia, ziarul de propagandă al sistemului comunist, din ziua de 7 februarie 1987. Așa la ‘șto. Francezii zic azi “sobriété enérgetique” raționalizării ceaușiste.

Decretul prevedea, pe puncte, care sunt datoriile cetățenilor și situațiile în care unii huzuresc și-și permit aroganța de a sta la 25 ºC. Prețul curentului era aproximativ același: 0,68 lei. Cei care depășeau consumul planificat prin decretul de stat între 1-5% plăteau un un tarif de un leu/kWh. Pentru pragul de 5-10 la sută, se aplica un preț de 2 lei/kWh şi se avertizau consumatorii adepți ai huzurului. Neascultătorii de ordinele partidului scoteau din buzunar 2,50 de lei/kWh. Astăzi, e cam la fel. Cei care depășesc cei 255 de KWh vor plăti și mai scump. Totuși, aroganții nu făceau pușcărie, precum acum în Elveția.

Decretul lui Ceaușescu, variantă de lucru
La Bruxelles e derută mare. Prima rundă de negocieri dintre miniștrii energiei s-a încheiat fără succes. Prețul unic plafonat nu a întrunit majoritatea voturilor. De altfel, regimul Putin a și transmis că nu este de acord să vândă la prețul stabilit de eurocrați.

Se caută noi soluții! Astăzi, dezbaterile se reiau de la punctele în dezacord. Unii vorbesc despre subvenții directe date consumatorilor, alții de limitarea prețurilor. Spania și Portugalia au propus reducerea TVA. România are o ordonanță, un OUG, parcă scris de ordonanța proaspătului huiduit la ceremoniile de elogiere a marelui român Avram Iancu, Nicolae Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Georgina l-a dat de gol pe Cristiano Ronaldo

Georgina Rodriguez, iubita superstarului portughez Cristiano Ronaldo, a dezvăluit când are de gând să se retragă cvintuplul câștigător al Balonului de Aur. Partenera de viață...
00:00:31

VIDEO. SpaceX lansează al optulea echipaj de lungă durată pe orbită

O rachetă SpaceX a decolat în siguranță din Florida duminică seara, transportând un echipaj format din trei astronauți americani și un cosmonaut rus, care...

Premierul Ciolacu se întâlnește cu ambasadorul Azerbaidjanului, partenerul energetic de la Marea Neagră

Ambasadorul Azerbaidjanului, țara care devine principalul partener energetic al României la Marea Neagră, va fi primit de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unui comunicat al Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă