8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăPoliticăBlinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit agerpres.ro.

Blinken a apreciat, la întâlnirea cu şeful Executivului, “rolul critic pe care România îl joacă în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, remarcând capacitatea de a exporta cereale ucrainene.

Totodată, şeful diplomaţiei americane a amintit că a vizitat România în mai multe rânduri şi a spus că parteneriatul strategic
“devine tot mai puternic”.

Marcel Ciolacu a subliniat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important pentru România, mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

“Aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, România a fost şi o să fie alături de Ucraina până când o să obţină victoria împotriva Federaţiei Ruse. România şi-a învăţat lecţia în ceea ce priveşte Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaştem poporul rus şi sistemul de agresiune, de aceea o să vă rugăm, în afară de Parteneriatul pe care îl aveţi că România, să avem întotdeauna în vedere şi Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă ţară în acest moment din Europa, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict şi un război hibrid asupra preşedintei Maia Sandu şi asupra unui Guvern democratic”, a subliniat Ciolacu.

Premierul a vorbit şi de rolul SUA în actualul context de securitate.

“Aş dori să vă felicit pentru implicarea dumneavoastră în Orientul Mijlociu şi, categoric, pentru toată diplomaţia, pentru toată lumea nu a trecut neobservată şi aş dori să vă mulţumesc în numele României, al românilor pentru ajutorul acordat pentru a putea recupera românii din Fâşia Gaza, un rol care nu o să fie niciodată uitat în România”, a declarat el.

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, până miercuri. Marţi el se va întâlni cu reprezentanţi ai unor companii americane precum Lockheed Martin şi Google.

Ciolacu urmează “rețeta lui Iohannis”. Premierul va efectua o vizită în SUA

Premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 2 – 7 decembrie. În cadrul acestei vizite, se vor desfășura întâlniri importante, printre care cu secretarul de stat Antony Blinken și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, potrivit G4Media.

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii va include diverse activități și întâlniri importante. Duminică, 3 decembrie, este programată o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, urmată de o recepție cu membri ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

Dezvăluiri ClothOff, aplicația de pornografie deepfake

O investigație exclusivă realizată de Guardian pentru seria de podcasturi Black Box dezvăluie numele conectate la aplicația care a generat imagini nonconsensuale ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă