Luni, 17 decembrie 2024, cotația Bitcoin a depășit pragul de 106.000 de dolari, atingând un nivel record de 106.533 dolari, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a sugerat posibilitatea înființării unei rezerve strategice americane de bitcoin, similară cu rezerva strategică de petrol. Acest anunț a stimulat entuziasmul investitorilor și a sporit interesul față de criptomonede.
Bitcoin continuă să crească
Bitcoin, moneda digitală cea mai cunoscută și valoroasă din lume, a continuat să crească, iar în jurul orei 12:15 GMT, prețul său a fost de 103.917 dolari. Analistul Tony Sycamore a subliniat că acest avans al criptomonedei a fost favorizat de anunțurile recente legate de reglementările favorabile din partea administrației Trump, care ar putea duce la un cadru legislativ mai prietenos pentru criptomonede.
Trump a declarat că SUA nu dorește să fie depășită de alte națiuni, precum China, în privința criptomonedelor, și a afirmat că va face tot ce poate pentru a asigura dominanța americană în acest domeniu. În plus, Trump a menționat că SUA ar putea să creeze o rezervă de criptomonede similară cu rezerva de petrol.
De asemenea, Trump a fost favorabil criptomonedelor în campania sa electorală, promisând să facă din SUA „capitala cripto a planetei”. După alegerile din 5 noiembrie, cotația bitcoin a crescut semnificativ, reflectând optimismul pieței legat de susținerea criptomonedelor de către administrația viitoare.
CITEȘTE ȘI – Criptomonedele depășesc 3.200 de miliarde de dolari: Impactul victoriei lui Trump
În luna iulie 2024, datele CoinGecko arătau că guvernele lumii dețineau aproximativ 2,2% din oferta globală de bitcoin, iar SUA aveau aproape 200.000 de bitcoin, evaluându-se la peste 20 de miliarde de dolari la prețurile curente. Alte state cu rezerve semnificative de bitcoin sunt China, Marea Britanie, Butan și El Salvador.
În contextul alegerilor și al victoriei lui Trump, valoarea totală a criptomonedelor a crescut considerabil, atingând 3.800 de miliarde de dolari, aproape dublându-se față de anul precedent.
Trump, care în trecut considerase criptomonedele o escrocherie, a îmbrățișat acum aceste active digitale, numind persoane de încredere, precum David Sacks, fost director PayPal, să se ocupe de inteligența artificială și criptomonede în administrația sa.
De asemenea, Trump a anunțat intenția de a-l numi pe Paul Atkins, un susținător al criptomonedelor, la conducerea Autorității de reglementare a piețelor financiare americane (SEC).
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!