Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord
Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală, care includ date până în 2022 și proiecții pentru anul curent. Potrivit raportului, pandemia COVID-19 a dus la o creștere semnificativă a sărăciei extreme, afectând în special regiunile vulnerabile, precum Asia de Sud și Africa Sub-Sahariană.
În 2020, sărăcia extremă a crescut cu 0,85 puncte procentuale, atingând 9,7% la nivel global. În schimb, măsurile guvernamentale au avut un impact pozitiv în America Latină și Caraibe, unde stimulentele fiscale au atenuat efectele economice pentru gospodăriile cu venituri mici.
Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde fragilitatea economică și socială a dus la o creștere constantă a numărului de persoane aflate în dificultate, tendință care a precedat pandemia.
Raportul arată că, în prezent, sărăcia extremă a revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Totuși, redresarea este inegală, iar țările cu venituri mici și medii continuă să fie afectate de inflația accentuată, alimentată de factori, precum invazia Rusiei în Ucraina.
Pentru 2024, Banca Mondială estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă va scădea la aproximativ 692 milioane, însă ritmul recuperării rămâne lent în economiile fragile.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News