1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSănătateBăieții au început să se vaccineze împotriva HPV

Băieții au început să se vaccineze împotriva HPV

De când vaccinul HPV a devenit gratuit și pentru băieți, peste 12.000 de băieți cu vârste între 11 și 18 ani s-au vaccinat împotriva virusului papiloma uman (HPV), conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) la solicitarea Hotnews.

Aceasta este considerată o realizare semnificativă, mai ales în contextul scăderii încrederii în vaccinuri la nivel global, după pandemia de coronavirus.

Vaccinul HPV, care protejează împotriva unor forme de cancer, se administrează în două doze pentru băieții cu vârsta între 11 și 14 ani și în trei doze pentru cei cu vârsta între 15 și 18 ani.

În România, aproape 1 milion de băieți din grupa de vârstă 11-18 ani sunt eligibili pentru vaccinare. Vaccinarea împotriva HPV este o măsură importantă de prevenție, având în vedere că acest virus poate cauza diverse forme de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.

HPV se transmite în principal prin contact sexual

Virusul Papiloma Uman (HPV – Human Papillomavirus) este unul dintre cele mai răspândite virusuri cu transmitere sexuală din lume. Există peste 100 de tulpini diferite de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta zona genitală.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt inofensive și dispar de la sine, însă unele tulpini pot duce la probleme grave de sănătate, inclusiv cancere sau afecțiuni precanceroase.

HPV se transmite în principal prin contact sexual, inclusiv contact vaginal, anal și oral. Nu este necesară penetrarea pentru a se produce infecția; simplul contact piele la piele cu o persoană infectată poate fi suficient. De asemenea, se poate transmite și de la mamă la copil în timpul nașterii.

HPV poate fi clasificat în două categorii principale:

  1. Tulpini cu risc scăzut: Aceste tulpini cauzează de obicei negi genitali și nu duc la cancer. Cele mai frecvente tulpini de acest tip sunt HPV 6 și HPV 11.
  2. Tulpini cu risc ridicat: Aceste tulpini pot provoca modificări celulare care pot duce la diferite tipuri de cancer. HPV 16 și HPV 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin, dar pot fi asociate și cu cancerele anale, peniene, de gât și de cavitate bucală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Tanczos Barna la Reuniunea ECOFIN de la Bruxelles

Pe agenda reuniunii se află dezbateri esențiale, privind simplificarea reglementărilor și reducerea sarcinilor administrative asupra mediului de afaceri din Europa Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă,...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă