6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieBac de toamnă catastrofal. Cea mai mică rată de promovare din ultimii...

Bac de toamnă catastrofal. Cea mai mică rată de promovare din ultimii cinci ani. STATISTICA

Bacalaureatul de toamnă 2023 a înregistrat cea mai mică rată de promovare din ultimii cinci ani, la sesiuni similare, după cum arată datele Ministerului Educației (ME).

Rata finală de promovare (toate promoțiile), înregistrată în a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (după soluționarea contestațiilor), este 32,5%.

În ansamblu, se constată o majorare de 2,7% față de rezultatele inițiale (29,8%), transmite Ministerul Educației (ME), printr-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Au promovat examenul 9.284 de candidați (cu 780 mai mulți, față de prima afișare a rezultatelor).

Dintre aceștia, 6.656 de candidați (rată de reușită: 34%, +2,8% în raport cu prima afișare) aparțin promoției curente, iar 2.628 de candidați provin din promoțiile anterioare (rată de reușită: 29,2%, + 2,4% în raport cu prima afișare)

Au fost depuse 12.031 de contestații, defalcate astfel: proba E)a) – 4.022, proba E)b) – 88, proba E)c) – 3.575 și proba E)d) – 4.346.

Pentru 3.874 de lucrări, notele au fost modificate (prin creștere/descreștere).

Rezultatele au fost anonimizate, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Rata de promovare este calculată din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Evaluare digitalizată

“Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care a oferit o serie de beneficii semnificative comparativ cu formatul clasic de evaluare:

  • au fost eliminate costurile pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit birocrația aferentă (borderourile individuale de notare, precum și cele finale au fost generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • a fost redus substanțial timpul de lucru destinat evaluării;
  • lucrările pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali a fost mai mare de un punct au fost transmise, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori;
  • a fost diminuat riscul erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor”, menționează ME.

De asemenea, în contextul derulării acestui tip de evaluare, rezultatele înregistrate la examenele naționale vor putea fi analizate în profunzime, în funcție de itemi și de categorii de elevi sau școli cu scopul de a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

“Important de menționat este și faptul că lucrările se scanează în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind apoi încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, fără implicarea candidaților/profesorilor asistenți. Ulterior, repartizarea lucrărilor se face automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, mai arată ME.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă