6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiAvertismente în loc de amenzi și proteste în stradă

Avertismente în loc de amenzi și proteste în stradă

Polițiștii trec la nivelul următor, respectiv proteste în stradă, după ce timp de aproape două săptămâni mulți dintre ei în semn de nemulțumire salarială, au înlocuit amenzile cu avertismente scrise.

Vorbim despre 40.000 de angajați din Poliție care cer mai multe drepturi salariale de 1 ianuarie 2022.

Revendicările polițiștilor

Mai concret, sindicaliştii cer includerea în programul de guvernare şi în bugetului pentru 2022, a unor drepturi precum: aplicarea, în integralitate cu efect retroactiv, a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, actualizarea sporului de suprasolicitare neuropsihică la nivelul de 20%, pentru toţi beneficiarii MAI, creșterea normei de hrană şi cea de echipare, dar și decontarea serviciilor turistice la nivelul actual.

Au început cu avertismente

De la 1 decembrie, tot mai mulți polițiști ieșiti pe străzi și în trafic să dea amenzi au dat simple avertismente, ceea ce a însemnat o pagubă la bugetul de stat, însă chiar și așa nu a venit nicio reacție din partea ministrului de interne Lucian Bode. Astfel, protestul polițiștilor va continua până la rezolvarea problemei, spun sindicațiștii Europol.

Până acum, au aderat la această formă de protest polițiștii de la Rutieră din Gorj, Alba, Bacău, Constanța, Olt, Bihor, Dolj, Neamț, Prahova, Suceava, Mehedinți, Călărași, Giurgiu, Vâlcea, Cluj, Mureș și municipiul București, potrivit postărilor făcute pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.

,,Facem un apel către toți polițiștii, sindicalizați sau nesindicalizați, să participe activ la programul de proteste pe care l-am pregătit, ca un ultim semnal de alarmă înaintea blocării activității. Medicii și-au obținut drepturile salariale și majorări doar prin oprirea activității”, au spus sindicaliștii.

Au trecut la proteste

De azi, ei ies în stradă în fața prefecturilor din majoritatea județelor țării. ”Din 13 decembrie vom picheta prefecturile. În 16 decembrie vom fi în faţa MAI, acolo unde vom protesta, iar în 17, în premieră, noi nu am mai făcut asta, vom picheta sediile celor trei partide politice aflate la guvernare”, a anunțat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

În cazul în care nici așa nu se va rezolva problema lor, ei sunt hotărâți ca de la începutul anului să nu mai facă ore suplimentare pentru a acoperi posturile libere.

Ce salarii au cei din poliție?

Am consultat și noi grila de salarizare și am văzut că un polițist de la Brigada Rutieră, cu 15 ani vechime, poate ajunge la 4.000 de lei net, sumă în care este inclusă norma de echipament, de hrană, condițiile de toxicitate, sporul de risc și solicitare neuropsihică. 

Dacă vorbim despre un polițist local referent asistent cu studii medii, acesta primește între 3.582 și 3.952 lei. Un principal între 4.320 și 4.768, un superior între 5.415 și 5.691 lei. Un polișt local grad superior, cu studii superioare, primește 8.196 de lei. În zona de conducere, salariile sunt peste 10.000 de lei brut.

Director general are un salariu de bază de 18.148 de lei, urmat de directorul general adjunct – 17.687 lei, director executiv – 17.687 lei, director executiv adjunct – 16.917 lei, șef serviciu – 13.842, șef birou – 13.073.

Dacă ne raportăm la polițiștii de frontiră și în această zonă, salariile sunt mici. Salariul net unui politist de frontieră este cuprins între 2.346 și 8.219 lei. În ceea ce privește funcțiile cu comandă, ofițerii au venituri cuprinse între 4.763 și 12.225 lei net.

Fără amenzi în luna decembrie înseamnă o pagubă la buget, chiar dacă punctul de amendă a rămas înghețat din 2017 la valoarea de 145 de lei.

Doar că veste proastă este că de la 1 ianuarie, punctul de amendă va fi calculat la 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă 255 de lei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă