21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăȘtirile zileiAutobuzul primarului din Istanbul a fost lovit cu pietre în timpul unui...

Autobuzul primarului din Istanbul a fost lovit cu pietre în timpul unui miting

Tensiunile au crescut cu o săptămână înaintea alegerilor preconizate a se termina cu un scor strâns, din Turcia, în vreme ce un primar din opoziție, din Istanbul, s-a confruntat duminică (7 mai) cu o mulțime care aruncă cu pietre la un miting într-un oraș cunoscut ca fiind un bastion de guvernământ al Partidului AK (AKP).

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, se afla în orașul Erzurum, din estul Turciei, pentru a organiza un miting electoral pentru principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), când o mulțime de aproximativ 100 de persoane a început să arunce cu pietre în autobuzul său de campanie.

Imaginile CHP de la incident au arătat că personalul de securitate deschidea umbrele în spatele lui Imamoglu pentru a-l proteja de pietre. După ce mulțimea a continuat să arunce cu pietre către autobuz, personalul a încheiat mitingul devreme, împingându-l pe Imamoglu în interiorul autobuzului.

Asupra primarului din Istanbul s-au aruncat pietre la un miting din estul Turciei, poliția intervenind pentru a dispersa manifestanții

Poliția anti-revoltă a fost văzută folosind vehicule cu tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea, blocând autobuzul de campanie care pleca.

Imamoglu a declarat pe contul său de socializare că 9 persoane, inclusiv un copil, au fost răniți în timpul incidentului.

Ales în 2019 ca primar al Istanbulului, Imamoglu este candidat pentru o funcție de vicepreședinte dacă alianța de opoziție câștigă cursa foarte strânsă la votul din 14 mai.

Turcia: Erdogan anunță că alegerile vor avea loc pe 14 mai

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat data de 14 mai pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, confirmând că alegătorii turci se vor prezenta la urne cu o lună mai devreme decât a anunțat anterior.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, în timpul unei conferințe pentru tineret în provincia nord-vestică Bursa, notează euronews.com.

Într-o înregistrare video a evenimentului publicată duminică, Erdogan – care dorește să fie reales – poate fi auzit spunând: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că putem să ne împărtășim calea cu voi, tinerii noștri valoroși, care veți vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”.

Erdogan a făcut prima aluzie la organizarea alegerilor pe 14 mai săptămâna trecută, dar a declarat duminică că va face apelul oficial la 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei va pregăti alegerile.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, este în funcție din 2003 – mai întâi ca prim-ministru și apoi, din 2014, ca președinte -, dar în acest an se așteaptă ca el să se confrunte cu alegeri dificile și strânse, în timp ce țara se luptă cu o inflație în creștere și o economie tulbure.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă