22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSocialAtacuri cibernetice cu tehnica spoofing folosind identitățile băncilor, raportate de clienți. Ce...

Atacuri cibernetice cu tehnica spoofing folosind identitățile băncilor, raportate de clienți. Ce trebuie să faci în astfel de situații

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis astăzi un avertisment privind noi scenarii de atac cibernetic care implică tehnica de spoofing, în care atacatorii se prezintă ca reprezentanți ai băncilor UniCredit și ING.

În cadrul acestor atacuri, utilizatorii sunt contactați de pe numere de telefon care par a fi asociate cu DNSC, dar care sunt de fapt false.

Atacatorii utilizează tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a induce în eroare victimele, făcând apeluri care afișează un număr aparent legitim, dar care nu corespunde numărului real al apelantului.

De asemenea, aceștia folosesc tehnici de inginerie socială pentru a solicita date sensibile sau a manipula victimele în realizarea unor transferuri de bani.

DNSC a primit multiple notificări de la utilizatori care au raportat apeluri spoofate care afișau numărul publicat pe site-ul DNSC.

Atacatorii își propun să atragă victimele sub pretextul obținerii unui credit bancar și recomandă continuarea discuțiilor prin aplicația WhatsApp, unde încearcă să obțină informații personale sau financiare.

Pentru a proteja utilizatorii, DNSC oferă următoarele sfaturi:

  • Fii atent la limbajul utilizat de atacatori, care poate include un accent puternic moldovenesc.
  • Verifică cu atenție link-urile și mesajele primite, căutând erori de exprimare sau greșeli gramaticale.
  • Evită accesarea link-urilor din mesaje sau emailuri de la surse necunoscute.
  • Asigură-te că introduci informații personale doar pe site-uri sau aplicații legitime.
  • Schimbă imediat parolele dacă ai introdus date personale pe site-uri nesigure și folosește parole complexe.
  • Activează autentificarea multi-factor (MFA/2FA) pentru un plus de securitate.
  • Fii precaut cu solicitările de informații personale și financiare și nu le oferi niciodată telefonic la cererea necunoscuților.
  • Contactează imediat banca dacă ai furnizat date bancare în condiții suspecte, pentru a restricționa accesul la card.

DNSC recomandă de asemenea consultarea ghidului de securitate cibernetică pentru a înțelege mai bine aceste tipuri de atacuri și pentru a proteja informațiile personale și financiare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Franța: Dreapta tradițională(Les Republicains) este gata să participe la guvernarea noului premier Michel Barnier

Deputaţii şi senatorii de dreapta Les Républicains (LR, Republicanii), care au revenit miercuri din vacanţa parlamentară, au dat oficial fiecare undă verde participării unor...

Salariul mediu net în România a crescut în iulie la 5.242 lei: Industria petrolieră în top, confecțiile la coada clasamentulu

În luna iulie 2024, câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 5.242 lei, marcând o creștere de 66 lei (+1,3%) față...

Florin Cîțu despre promisiunea lui Marcel Ciolacu făcută pensionarilor cu venituri înghețate: „Nu poți să folosești două formule pentru același sistem de pensii“

Florin Cîțu, fost prim ministru, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la modul în care s-au recalculat pensiile românilor. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă