3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaArmata ucraineană a înaintat 28-35 kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk

Armata ucraineană a înaintat 28-35 kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni, potrivit Euronews România.

Vorbind la postul public de televiziune ucrainean, generalul Sîrski a mai spus că armata rusă trimite trupe suplimentare atât în regiunea Kursk cât şi pe frontul din estul Ucrainei pe axa de atac către oraşul Pokrovsk. Comandantul-şef al armatei ucrainene susţine că aceasta controlează în prezent 1.263 de kilometri pătraţi de teritoriu şi 93 de aşezări în provincia rusă Kursk.

Într-o declaraţie separată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că situaţia este „dificilă” pe frontul de est în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk şi de asemenea în apropierea oraşului Toreţk, unde trupele ruse continuă să înainteze, revendicând mai devreme ocuparea oraşului New York, situat aproape de Toreţk, conform Reuters.

Capturarea oraşului Toreţk este acum un obiectiv cheie al trupelor ruse pentru a-şi putea dezvolta ofensiva dinspre sud în direcţia oraşului Kostiantinivka, situat la numai 12 kilometri distanţă şi care le-ar deschide mai departe calea către oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.

Armata rusă avea o prezență slabă în regiunea Kursk

Judecând după intensitatea luptelor din estul Ucrainei, unde trupele ruse menţin iniţiativa, Rusia pare că a optat să nu mute forţe de pe acest sector pentru a opri ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata ucraineană în provincia rusă Kursk. Armata rusă era slab desfăşurată în acea zonă şi nu se aştepta la un atac acolo din partea armatei ucrainene, care a reuşit astfel să înainteze puternic în primele zile cu unităţi mobile mecanizate, avans încetinit pe măsură ce trupe ruseşti au fost trimise ca întăriri.

Potrivit portalului de ştiri RCB-Ukraina, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să expulzeze trupele ucrainene din Kursk până pe 1 octombrie, dar fără a retrage efective din sectoarele de front unde armata rusă înaintează în Doneţk. „Cu alte cuvinte, ruşii intenţionează să trimită în regiunea Kursk unităţi din toată prima linie, mai puţin de pe sectoarele Pokrovsk şi Toreţk”, explică sursa citată.

În acest scop Ministerul rus al Apărării a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, pentru apărarea acestor regiuni de graniţă în faţa atacurilor ucrainene, transmite Reuters.

După ce a declanşat războiul contra Ucrainei pe 24 februarie 2024, Rusia a creat şase grupări de trupe, respectiv Ţentr (Centru), Zapad (Vest), Iug (Sud), Vostok (Est), Nipru şi Sever (Nord).

Regiunea Kursk: Ucraina spune că a cucerit 74 de localități. Rusia aduce trupe din Ucraina și Kaliningrad

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, potrivit Reuters.
„În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (…) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP. Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Ucraina foloseşte echipe de recunoaştere şi sabotaj pentru a ataca trupele de întărire trimise de ruşi
Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei. „Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă