Arestarea miliardarului Pavel Durov născut în Rusia, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, cunoscută pentru conținutul său nefiltrat, a declanșat o dezbatere privind libertatea de exprimare și conținutul ilegal pe internet.
Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost reținut pe aeroportul Bourget din Paris sâmbătă, în baza unui mandat de arestare legat de lipsa de moderare a Telegram, care a condus la spălare de bani, trafic de droguri și răspândirea de conținut sexual cu copii pe platformă, potrivit BFMTV, afiliată CNN.
Durov călătorea la Paris din Azerbaidjan cu avionul său privat, potrivit postului de televiziune.
Telegram, care are aproximativ 900 de milioane de utilizatori, este un instrument crucial de comunicare în multe țări, folosit pentru toate, de la chat-ul de zi cu zi până la diseminarea mesajelor guvernamentale.
Duminică, ambasada Rusiei la Paris a confirmat reținerea lui Durov și a declarat că este în contact cu avocatul antreprenorului. Biroul procurorului francez nu a răspuns la solicitarea CNN pentru comentarii.
Arestarea lui Durov ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă șefii din domeniul tehnologiei ar trebui să fie responsabili pentru conținutul de pe platformele lor, un prospect numit de Telegram „absurd” într- o declarație emisă duminică în care își apăra CEO-ul.
Aplicația este considerată un element vital anti-cenzură
”Aplicațiile de comunicare criptate precum Telegram sunt libertate de exprimare pentru unii și o rampă de acces către web-ul întunecat pentru alții”, a declarat Duncan Clark, președintele BDA și expert în tehnologie, conform CNN.
Aplicația este cunoscută pentru criptarea sa de înalt nivel și supravegherea limitată asupra a ceea ce utilizatorii săi postează, ceea ce o face foarte susceptibilă la dezinformare, teorii ale conspirației, ură și alte conținuturi dăunătoare.
Poziția fermă a Telegram împotriva cenzurii a făcut-o deosebit de proeminentă în țările unde libertatea de exprimare este limitată, precum Rusia, Iran și India.
Platforma este, de asemenea, favorită de supremațiștii albi și de grupurile teroriste, inclusiv ISIS.
Telegram este, de asemenea, foarte popular în Ucraina, unde a devenit un instrument vital pentru partajarea de știri despre război și avertizări cu privire la raidurile aeriene.
Emiratele Arabe au cerut acces la CEO Telegram
Emiratele Arabe Unite au anunțat luni seara că au cerut guvernului francez să permită accesul consular directorului general al Telegram, Pavel Durov, care se află în prezent în custodia poliției la Paris.
Durov este încă reținut în cadrul unei anchete privind acuzațiile legate de pornografia infantilă, traficul de droguri și crima organizată pe platforma de mesagerie Telegram, a anunțat procuratura din Paris.
„EAU urmăresc îndeaproape cazul cetățeanului său Pavel Durov, fondatorul Telegram, care a fost arestat de autoritățile franceze pe aeroportul Paris–Le Bourget, subliniind că Emiratele Arabe Unite au înaintat o cerere Guvernului Republicii Franceze pentru a-i oferi suport cu toate serviciile consulare necesare în mod urgent”, a declarat Ministerul de Externe din Abu Dhabi.
Arestarea lui Durov a declanșat un protest internațional, susținătorii auto-proclamați ai libertății de exprimare, precum antreprenorul miliardar Elon Musk, denunțând detenția.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu este „în nici un caz o decizie politică” arestarea lui Durov.
Rusia cere dovezi Franței în cazul CEO Telegram
Rusia spune că Franța ar trebui să vină cu dovezi solide împotriva CEO-ului Telegram
Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin are un avertisment pentru Franța: Ar fi bine să aveți un caz bun împotriva CEO-ului Telegram, Pavel Durov.
„Acuzațiile sunt într-adevăr foarte grave și necesită o bază de probă la fel de serioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferința de presă de marți, potrivit agenției de presă Interfax.
„În caz contrar, aceasta este o încercare directă de a restrânge libertatea de comunicare și, s-ar putea spune chiar, de a intimida direct șeful unei mari companii. Cu alte cuvinte, ar fi exact politica pe care domnul Macron a negat-o ieri în această poveste”, a adăugat el.
Peskov a adăugat că Rusia speră că „dl. Durov va avea toate oportunitățile necesare pentru apărarea sa juridică. Desigur, având în vedere cetățenia sa rusă, suntem gata să oferim toată asistența și sprijinul necesar. Dar situația este complicată de faptul că el este și cetățean francez.”
Emiratele Arabe Unite au cerut anterior guvernului francez acces consular la Durov. CEO-ul Telegram poate fi ținut în custodia poliției la Paris până pe 28 august.
Peskov a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora Kremlinul a ordonat oficialilor să-și ștergă istoricul de chat Telegram după arestarea lui Durov și a spus că nu sunt menționați să folosească aplicațiile de mesagerie pentru afaceri oficiale.
„Epurarea comunicațiilor este o prostie totală. Oficialii nu ar trebui să folosească mesagerii în scopuri oficiale. Niciun messenger nu este de încredere în ceea ce privește securitatea informațiilor – nici măcar Telegram. […] Prin urmare, desigur, nimeni nu cere nimănui să curețe nimic”, a spus Peskov.
Telegram se apropie de 1 miliard de utilizatori din întreaga lume și este un instrument cheie de comunicare pentru dizidenții politici, gangsteri și criminali – și pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei.
Poziția radicală a libertății de exprimare a Telegramului plasează aplicația într-o poziție neobișnuită printre platformele sociale globale.
Milioanele de utilizatori de pe Telegram sunt răspândiți pe tot globul, iar aplicația le permite să transmită mesaje către până la 200.000 de persoane, oferindu-i puterea unei platforme de social media. Dar, spre deosebire de aplicațiile de rețele sociale principale, refuză, în principiu, să elimine orice postare care încalcă restricțiile locale privind limbajul sau să dezvăluie orice date despre utilizatorii lor oricărui guvern.
Acest lucru a făcut-o un punct de întâlnire al grupurilor de drepturi digitale, cum ar fi Access Now, care au susținut aplicația în luptele sale cu regimurile autoritare din Iran, Myanmar și din alte părți – inclusiv Rusia, unde dizidenții folosesc mesajele sale criptate pentru a discuta despre războiul din Ucraina.
Dar înseamnă, de asemenea, că utilizatorii pot răspândi dezinformare și pot posta despre activități ilegale fără ca platforma să vină activ după ei.
Acesta din urmă se pare că i-a adus fondatorului probleme. Durov a fost arestat în cadrul unei anchete judiciare mai ample deschise de unitatea de criminalitate cibernetică a Parchetului din Paris pe 8 iulie. Acuzațiile includ o serie de infracțiuni legate de activitățile permise pe Telegram, inclusiv fraudă, spălarea banilor și distribuirea de abuzuri sexuale asupra copiilor.