Blocarea procesului de integrare în Spațiul Schengen a României și a Bulgariei ajută Rusia, este concluzia unei analize publicată pe site-ul euobserver.com.
Articolul a fost publicat la data de 29 august 2023 sub semnătura jurnalistului Cameron MacBride. Conform informațiilor disponibile pe internet, el este deținătorul unui masterat în domeniul Rusiei și al Europei de Est.
Articolul jurnalistului britanic se intitulează „Shelving Bulgaria and Romania’s Schengen dream helps Russia” („Amânarea visului despre Schengen al Bulgariei și al României ajută Rusia”). Articolul amintește că, la finalul anului 2022, Olanda și Austria au respins cererea Bulgariei de a intra în Schengen, „invocând îngrijorările cu privire la eșecurile în implementarea pe deplin a standardelor UE privind statul de drept și legăturile dintre bandele criminale și organizațiile politice ale țării”, în timp ce Austria a blocat, doar ea, cererea României.
Atât în România cât și în Bulgaria, opinia publică a fost șocată de acest veto, pe care-l interpretează drept un gest neamical din partea unor țări UE. Drept consecință, „partidele politice pro – Rusia au de câștigat”.
„Deși sunt încă necesare eforturi continue de reformă în anumite domenii în ambele țări balcanice, o mare parte a acestor eforturi este în prezent în desfășurare și au fost deja înregistrate progrese mari. Ambele țări s-au dovedit de multă vreme a fi parteneri de încredere și stabili în proiectul european, acum este timpul ca UE să le răsplătească în sfârșit atât pentru munca asiduă, cât și pentru răbdarea lor”, consideră jurnalistul britanic. În opinia acestuia, „continuarea excluderii Bulgariei și României de la Schengen nu va contribui prea mult pentru a încuraja continuarea reformelor politice și va încerca doar să antagonizeze și să frustreze doi membri altfel foarte pro-UE”.
„Actorii de rea-credință, și anume Rusia, care caută mereu modalități de a diviza statele membre UE, ar face orice pentru a i se deschide o asemenea oportunitate de a crea disensiuni în interiorul blocului UE. Depinde de Consiliul UE să se asigure că Rusia nu va avea niciodată această șansă”, subliniază Cameron MacBride. În paralel, atât guvernul de la București cât și cel de la Sofia lucrează „pentru a se asigura că un alt veto jenant să nu mai apară anul acesta”.
Articolul de pe site-ul euobserver.com nu precizează explicit ce partide din România și din Bulgaria strâng capital politic în urma eșecului intrării țărilor lor în Schengen. Articolul a fost însă preluat și de presa din Bulgaria. Presa din Bulgaria menționează că, în România, formațiunea care câștigă de pe urma blocării intrării în Schengen este partidul AUR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!