21.2 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAmnesty International consideră că deportarea ucrainenilor în Rusia este o crimă contra...

Amnesty International consideră că deportarea ucrainenilor în Rusia este o crimă contra umanității

Deportarea ucrainenilor în Rusia, organizată de regimul Putin, ar putea reprezenta o crimă contra umanității, avertizează organizația Amnesty International.

Este vorba de acțiunile desfășurate pe timpul războiului din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022. Sub pretextul că protejează populația civilă, administrația provizorie instituită de regimul Putin în unele regiuni ale Ucrainei a mutat familii din Ucraina în regiuni din Rusia.

Aceste mutări s-au petrecut „prin încălcarea dreptului umanitar internaţional”, a avertizat organizația Amnesty. Una dintre problemele semnalate este că „au fost despărţiţi copii de familii”.

Crimă contra umanității și crimă de război

Cele mai multe cazuri de persoane mutate forțat au fost identificate de Amnesty în orașul Mariupol, de la Marea Azov. Acest oraș al Ucrainei a fost distrus de bombardamentele Rusiei în proporție de 90 la sută. În iunie 2022, Rusia a bombardat și clădirea teatrului din Mariupol, ucigând civili. Amnesty International a subliniat că atacul asupra teatrului a reprezentat o crimă de război.

Pentru Rusia, Mariupol a fost un obiectiv esențial, întrucât era portul Ucrainei la Marea Azov. Ultimul punct de rezistență ucraineană în Mariupol a fost cel din combinatul Azovstal. Și cu privire la luptătorii ucraineni supraviețuitori de la Azovstal, au existat suspiciuni că Rusia le-ar încălca drepturile cuvenite ca prizonieri de război.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Creșterea PIB-ului de 0,7%, confirmată de INS. Ce sectoare au contribuit negativ

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,7% în primul semestru al anului 2024, pe serie brută, în comparație cu...
00:01:31

VIDEO Pensionar francez judecat pentru orchestrarea unui deceniu de violuri asupra soției sale drogate

Un bărbat francez de 71 de ani este acuzat că a recrutat zeci de străini pentru a-și viola soția, drogată fără știrea ei, timp...

OPEC+ amână creșterea producției de petrol și avertizează asupra posibilelor ajustări ulterioare

OPEC+ a decis să amâne cu două luni o creștere planificată a producției de petrol, care urma să intre în vigoare în octombrie, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă