Deportarea ucrainenilor în Rusia, organizată de regimul Putin, ar putea reprezenta o crimă contra umanității, avertizează organizația Amnesty International.
Este vorba de acțiunile desfășurate pe timpul războiului din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022. Sub pretextul că protejează populația civilă, administrația provizorie instituită de regimul Putin în unele regiuni ale Ucrainei a mutat familii din Ucraina în regiuni din Rusia.
Aceste mutări s-au petrecut „prin încălcarea dreptului umanitar internaţional”, a avertizat organizația Amnesty. Una dintre problemele semnalate este că „au fost despărţiţi copii de familii”.
Crimă contra umanității și crimă de război
Cele mai multe cazuri de persoane mutate forțat au fost identificate de Amnesty în orașul Mariupol, de la Marea Azov. Acest oraș al Ucrainei a fost distrus de bombardamentele Rusiei în proporție de 90 la sută. În iunie 2022, Rusia a bombardat și clădirea teatrului din Mariupol, ucigând civili. Amnesty International a subliniat că atacul asupra teatrului a reprezentat o crimă de război.
Pentru Rusia, Mariupol a fost un obiectiv esențial, întrucât era portul Ucrainei la Marea Azov. Ultimul punct de rezistență ucraineană în Mariupol a fost cel din combinatul Azovstal. Și cu privire la luptătorii ucraineni supraviețuitori de la Azovstal, au existat suspiciuni că Rusia le-ar încălca drepturile cuvenite ca prizonieri de război.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!