10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRușii ar fi intrat în uzina Azovstal, după ce un trădător le-a...

Rușii ar fi intrat în uzina Azovstal, după ce un trădător le-a adus planurile subteranelor

Rușii ar fi intrat în uzina Azovstal, ultima rezistență din orașul ucrainean Mariupol, de la Marea Azov.

Militarii ruși au reușit să intre în uzină după ce un trădător, fost angajat la Azovstal, le-ar fi furnizat planurile subteranelor din combinat. În aceste tunele, lungi de 24 de kilometri, se adăposteau ultimii militari ucraineni. Trădătorul ar fi un muncitor electrician. Informația privind această trădare vine de la Ministerul de Interne al Ucrainei.

Oficial, guvernul de la Kiev confirmă că ar fi pierdut legătura cu militarii ucraineni din Azovstal. Aceștia erau de multe zile asediați de ruși. Pe de altă parte, Denis Prokopenko, comandantul batalionului Azov, aflat în interiorul Azovstal, a transmis o înregistrare video în care a afirmat că luptătorii lui desfășoară “lupte violente şi sângeroase” cu militarii ruși. Rușii ar fi intrat în combinat de două zile, spunea, miercuri, Denis Prokopenko. Cu o săptămână înainte, el ceruse comunității occidentale să organizeze o operațiune de salvare din încercuire a luptătorilor din detașamentul Azov.

Un consilier al președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, declara și el că o asemenea evacuare este luată în calcul.

Batalionul Azov este o unitate controversată, despre care rușii susțineau că nu respectă regulile războiului. Pe de altă parte, guvernul de la Kiev aduce acuzații similare militarilor ruși care au atacat orașele ucrainene.

Rușii atacau de două luni uzina Azovstal

Cea mai recentă înregistrare în care apare șeful batalionului Azov a fost difuzată în seara zilei de miercuri, 4 mai 2022. Orașul Mariupol era atacat de ruși de două luni, iar ultimii militari ucraineni din oraș se aflau în interiorul combinatului. Tot aici se adăposteau și câteva sute de civili.

În paralel, câteva zeci de civili din Mariupol au fost evacuați din oraș, în ultimele zile, cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii. Primarul din Mariupol insistă ca aceste acțiuni de salvare să continue.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă