30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăPoliticăAmbasadorul UE: "Republica Moldova a găzduit Europa"

Ambasadorul UE: „Republica Moldova a găzduit Europa”

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a mulțumit poporului și autorităților Republicii Moldova pentru modul cum au găzduit Summit-ul Comunității Politice Europene.

„Dragi moldoveni, vă mulțumesc foarte mult pentru ospitalitatea cu care ați găzduit Europa, atât de mulți lideri europeni, în ultimele două zile! Ieri Moldova a fost într-adevăr centrul Europei. 50 de lideri europeni, inclusiv cei mai înalți patru oficiali UE, s-au simțit ca acasă la Bulboaca. Am auzit de la mai mulți dintre ei o mare admirație pentru buna organizare a evenimentului, despre drumul pitoresc spre Bulboaca și despre Castelul Mimi. Summit-ul Comunităţii Politice Europene, organizat impecabil, a arătat încă o dată că Moldova este o ţară europeană, care poate face lucrurile la cele mai înalte standarde. Am văzut în practică determinarea și concentrarea tuturor pentru a asigura un eveniment perfect”, a transmis ambasadorul Janis Mazeiks într-un mesaj postat pe internet.

„Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a aduce Moldova mai aproape de UE. Sunt sigur că veți fi la fel de hotărâți în activitatea dumneavoastră de integrare europeană ca și în pregătirea reuniunii CPE”, a subliniat ambasadorul Janis Mazeiks.

Mesajul oficialului UE a fost postat la data de 2 iunie 2023.

Reuniunea CPE s-a desfășurat în ziua de 1 iunie 2023 la Castelul Mimi din localitatea Bulboaca. Au participat circa 50 de șefi de stat sau de guvern. Pe toți aceștia i-a întâmpinat președinta Maia Sandu. Printre participanți au fost președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Acum un an, Republica Moldova și Ucraina primiseră, simultan, statutul oficial de țări candidate la integrarea în UE. Președinta Maia Sandu declara, acum câteva zile, că Republica Moldova poate intra în UE până în anul 2030.

CPE este o organizație mai largă decât UE. Din CPE fac parte toate țările UE, plus alte câteva, printre care Marea Britanie, Ucraina, Turcia și Republica Moldova. Trebuie amintit că liderul de la Ankara, Recep Erdogan, abia reales în funcția de președinte al Turciei, a lipsit de la reuniunea CPE.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă