20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSocialAjutoare financiare de 10.000 de lei de gospodărie și bani suplimentari pentru...

Ajutoare financiare de 10.000 de lei de gospodărie și bani suplimentari pentru familiile celor decedați în urma indundațiilor

Guvernul a anunțat în ședința de guvern adoptarea unui proiect de hotărâre prin care fiecare familie afectată de inundații va primi 10.000 lei și un ajutor suplimentar tot de 10.000 lei, în cazul în care familia a pierdut pe cineva în urma acestora.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern alocarea primelor sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite de către locuitorii din Galați și Vaslui. Suma totală a acestui prim ajutor se ridică la 100 milioane de lei.

„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10 mii de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă. Prin acest cadru legislativ aprobat azi, putem interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie. Sperăm să nu mai fie cazul și să depășim fără alte probleme majore acest episod de vreme severă”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Executivului.


Premierul a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca MAI să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galaţi şi Vaslui, el precizând că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri.

În plus, Guvernul a aprobat şi eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Prefectul judeţului Galaţi a solicitat avizul pentru instituirea stării de alertă întrucât sunt afectate de inundaţii aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi, dar şi mai multe drumuri.

”La propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că vor ca toţi copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la şcoală.

Ajutoare fără anchetă socială

Acordarea ajutoarelor de urgenţă în valoare de 100 milioane lei pentru sprijinirea celor afectaţi de inundaţiile din ultimele zile se va realiza fără anchete sociale, pentru ca banii să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor, a anunţat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, acordarea de ajutoare de urgenţă de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, alunecări de teren şi alte fenomene meteorologice deosebite produse recent, a anunţat MMSS într-o postare pe propria pagină de Facebook.

„Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgenţă să sprijine persoanele afectate de calamităţile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situaţia extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocaţi să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, în comunicatul MMSS.

Actul normativ aprobat prevede că ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut, pe baza borderourilor întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţele afectate, cu sprijinul Instituţiei Prefectului şi al primăriilor localităţilor afectate.

Suma necesară se suportă din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, suplimentat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Numărul persoanelor decedate în urma indundațiilor a ajuns la șapte

Încă o persoană a fost găsită decedată, luni, pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată”, a transmis sursa citată.

Astfel, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şapte.

Conform prefecturii Galați, datele arată şi mai multe porţiuni de drumuri din judeţ au probleme de infrastructură, astfel: DN 25 între Vameş şi Piscu (infrastructură afectată), DN 26 între Rogojeni şi Găneşti (infrastructură afectată), DJ 251 între Slobozia Conachi şi Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi şi Băleni (drum blocat), DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa şi Moscu (infrastructură afectată) DJ 242H între Suceveni şi Rogojeni (infrastructură afectată), DJ 251 între localităţile Târgu Bujor – Jorăşti, (infrastructură afectată), DJ 251A între Corod – Drăguşeni şi Nicopole, Brătuleşti (infrastructură afectată), DJ 251H între Corod şi Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ 253 între Culdabi – Băleni şi Băleni – Viile (infrastructură afectată), DJ 254 între Iveşti – Costache Negri (infrastructură afectată), DJ 255 între Pechea – Suhurlui şi între Fârţăneşti şi Chiraftei (infrastructură afectată).

De asemenea, Drumul Naţional 25 este închis circulaţiei rutiere între Vameş şi Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.

„Pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în judeţ încă de la primele ore ale zilei de 16 septembrie. Alte două echipe au fost în teren şi în data de 15 septembrie, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată”, mai menționează comunicatul Prefecturii Galați

Potrivit acestuia, în zilele de 15 şi 16 septembrie, s-au recepţionat şi distribuit către autorităţile locale apă potabilă şi alimente neperisabile, trimise în teritoriu de la Rezervele de Stat şi au fost recepţionate şi distribuite 46 de construcţii uşoare din elemente modulate pentru cazare: 16 la Piscu, 18 la Cudalbi, 4 la Costache Negri, 5 la Băneasa şi 3 la Valea Mărului, precum şi cazarmament: paturi, saltele, pături, perne, cearşafuri pat şi saci de dormit.

Totodată, prefectul judeţului Galaţi a solicitat sprijin la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a fi întreprinse măsurile necesare în vederea restabilirii, în regim de urgenţă, a sistemelor de telecomunicaţii în localităţile afectate de inundaţii.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific a descoperit prezența microplasticelor în țesutul nazal la baza creierului uman, mai exact în bulbul olfactiv, zona responsabilă de detectarea...

Mircea Geoană sau ciorba reîncălzită

Un proverb vechi, spune că ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Se-mpute și sleiala te îngrețoșează. O ciorbă reîncălzită nu va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă