2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAfacerea ROMARM. "Bomba cu explozie întârziată" îi vizează pe Ciucă, Orban și...

Afacerea ROMARM. „Bomba cu explozie întârziată” îi vizează pe Ciucă, Orban și Virgil Popescu

Afacerea ROMARM, în care procurorii DNA îi cercetează acum pe Victor Pițurcă, pe Alexandru Pițurcă și pe Gabriel Țuțu, pare să aibă ramificații mult mai sus, care urcă până la premierul Nicolae Ciucă și până la fostul premier Ludovic Orban.

Scandalul ROMARM se referă la cumpărarea, de către această firmă, sub mandatul directorului general Gabriel Țuțu, a șapte utilaje care ar fi urmat să producă măști sanitare. Utilajele, provenite din China, au fost instalate la Uzina de Produse Speciale Dragomirești (județul Dâmbovița), care face parte din grupul ROMARM. La Dragomirești însă, utilajele s-au dovedit lipsite de fiabilitate și, drept urmare, n-au putut fi folosite.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe”, afirmă procurorii DNA. În paralel, Gabriel Ţuţu, șeful ROMARM, ar fi facilitat livrarea, către MApN, de măști sanitare care s-au dovedit a fi neconforme. „Suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, afirmă DNA.

Mită de 50.000 de lei

Afacerea ROMARM s-a derulat în perioada anilor 2020 – 2021, fiind favorizată de faptul că, sub presiunea pandemiei, România avea urgent nevoie de materiale de protecție sanitară. În aprilie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, făcea o vizită la Dragomirești și prezenta importarea noilor utilaje drept un mare succes al statului român. „Am purtat prima mască FFP 2, de fapt e FFP 3 din punct de vedere al certificării materialului utilizat, care e produsă în România la Uzina de Produse Speciale de la Dragomireşti”, declara Orban.

„Practic, Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică care a achiziţionat utilajele şi care a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască, numită N 95 după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8 la sută. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale”, declara premierul Orban la data de 29 aprilie 2020.

Afacerea ROMARM a păgubit atât Ministerul Economiei cât și Ministerul Apărării

ROMARM este o companie din industria de apărare, subordonată Ministerului Economiei. De obicei, ROMARM produce pentru Ministerul Apărării Naționale. Drept urmare, și pentru măștile sanitare, un beneficiar urma să fie MApN. Așa se face că, la vizita sa la Dragomirești, premierul Orban a fost însoțit de ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Între timp, situația s-a schimbat iar Orban a rămas un simplu deputat. Virgil Popescu este acum ministrul Energiei iar Nicolae Ciucă este prim-ministru.

Dar problemele legate de producția de măști la Dragomirești au fost cunoscute încă din anul 2020. Este foarte ciudat că scandalul a izbucnit public abia acum, în anul 2023, pornind de la DNA. Pentru că iată ce declara premierul Orban în data de 28 mai 2020, deci la o lună după ce fusese în vizită la UPS Dragomirești: „I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și, evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și pentru a putea asigura, pe piața românească, din producția internă, o cantitate și de la compania din Dragomirești, de aici, din județul Dâmbovița”. Ministrul care urma să dispună o anchetă era Virgil Popescu. Pe de altă parte, dacă măștile sanitare primite de la MApN de la ROMARM au fost neconforme, ar fi putut reacționa și ministrul Apărării de la acel moment, Nicolae Ciucă.

„România liberă” a adresat câteva întrebări pe acest subiect către fostul premier Ludovic Orban și către ministrul Virgil Popescu. Vom face publice aceste răspunsuri, în momentul în care le vom primi.

Premierul Nicolae Ciucă nu pare să-și amintească de vreun lot de măști sanitare neconforme care au ajuns la MApN, în perioada în care el a fost ministru al Apărării. Premierul Ciucă susține că a aflat informații despre aceste probleme doar acum, din presă.

„În această perioadă am reuşit doar să citesc informaţia din presă şi am discutat la nivelul instituţiilor, cerându-le să pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru derularea cercetării penale, astfel încât cei responsabili şi toţi cei care încalcă legea să plătească”

Nicolae Ciucă,

Premier, fost ministru al Apărării

„Eu n-am mai comunicat cu Victor Piţurcă de ani de zile. În perioada guvernării chiar n-am avut nicio comunicare. Dacă a distribuit măşti neconforme în spitale ale Ministerului Apărării, aici ar trebui să răspundă ministrul Apărării, cei care s-au ocupat de unităţile sanitare din zona Ministerului Apărării”

Ludovic Orban,

Fost prim-ministru

Despre Ludovic Orban se afirmă că avea o relație cu fostul fotbalist Victor Pițurcă, iar firma familiei Pițurcă este cea implicată în afacerea cu utilaje din China.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cheia spre stabilitate: locuințe pentru medici

Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în...

Boupendza pleacă de la Rapid! Angelescu confirmă! „Rapid este mai presus decât orice jucător”

Aaron Boupendza va părăsi Rapidul, după ce oficialii giuleșteni au anunțat că atacantul gabonez nu mai face parte din planurile echipei, în urma unui...
00:00:34

VIDEO. Putin își exprimă speranța pentru o „pace durabilă” în Ucraina în timpul administrației Trump

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis discuțiilor privind conflictul din Ucraina cu viitoarea administrație americană a lui Donald Trump și și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă