10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnchetă comună a procurorilor și a DGA. Mai mulți polițiști de frontieră...

Anchetă comună a procurorilor și a DGA. Mai mulți polițiști de frontieră ar fi protejat contrabanda

Trei angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv un șef al Poliției de Frontieră din județul Mehedinți, au fost reținuți pe termen de 24 de ore, într-un dosar legat de combaterea contrabandei.

Anunțul referitor la reținerea acestor trei angajați MAI a venit în dimineața zilei de joi, 1 iulie 2021. Cu o zi înainte, miercuri, echipe formate din procurori DIICOT și din ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne au efectuat percheziții în patru județe, într-o anchetă privind fapte de contrabandă.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat, ieri la amiază, finalizarea unei serii de percheziții în patru județe din sudul și vestul României: Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj. Procurorii au fost însoțiți de ofițeri din  Direcția Generală Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne. Perchezițiile de ieri s-au realizat într-un dosar privitor la o grupare infracțională care ar fi comis fapte de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.

Participarea DGA la această operațiune se explică prin faptul că unii polițiști de frontieră, adică angajați ai MAI, sunt suspectați că ar fi perceput taxe de protecție pentru a nu stânjeni activitatea contrabandiștilor. Chiar un șef de Poliție de Frontieră, dintr-unul dintre județe, este bănuit de complicitate cu contrabandiștii.

DIICOT estimează că prejudiciul adus de gruparea infracțională ajunge la circa 800.000 de euro. Membrii grupării aveau subordonări ferme față de capii rețelei și aveau roluri bine precizate, astfel încât să se reducă la minimum “riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală”.

”Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite”

Comunicat DIICOT

Problema contrabandei pe frontiera de vest a României revine în discuție după ce, acum câteva săptămâni, la Arad, adică aproape de frontieră, se consemna o crimă în stil mafiot, în care un om de afaceri a fost ucis de o bombă plasată în mașină, declanșată prin telecomandă. Primarul din Arad semnala că Poliția are prea puțini specialiști.

“Să ne amintim că suntem unul dintre statele care trimitem în pensie profesioniştii din sistemul Poliţiei sau militari la 45 de ani, când sunt poate cel mai bine pregătiţi”

Călin Bibarţ,

Primarul municipiului Arad

Primarul Călin Bibarţ de la Arad a avertizat că infracțiunile sunt favorizate de scoaterea la pensie, prea devreme, a specialiștilor din cadrul instituțiilor de aplicare a legii.

Potrivit comunicatului DIICOT, la data de 30 iunie 2021, “procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat un număr de 167 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată”.

Procurorii DIICOT mai afirmă că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau riguros stabilite, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.

Gruparea era coordonată de un lider ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă