0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăUrmătorul pas al Kremlinului. Se anticipează un conflict economic România – Rusia

Următorul pas al Kremlinului. Se anticipează un conflict economic România – Rusia

România și Rusia ar putea intra foarte curând într-o dispută pe tema resurselor de gaze din Marea Neagră, avertizează generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) din Europa.

Generalul american, acum în vârstă de 62 de ani, a lansat acest avertisment într-o analiză difuzată de institutul de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis), cu sediul la Washington. Studiul se intitulează “The Black Sea or a Black Hole?” și poartă data de 21 ianuarie 2021. Generalul Hodges pornește de la situația actuală, în care Rusia ocupă ilegal peninsula Crimeea din nordul Mării Negre, argumentul invocat de regimul Putin fiind că Crimeea este teritoriu rusesc. Următorul pas al Rusiei va fi să emită pretenții asupra unei zone maritime din jurul peninsulei Crimeea.

Zona din jurul Crimeii s-ar suprapune, parțial, cu Zona Economică Exclusivă a României din Marea Neagră, explică Hodges. Rusia nu are neapărat nevoie de resursele din jurul Crimeii însă are interesul de a reduce resursele economice ale României – resurse care, în perspectivă, ar asigura independența economică a României față de Rusia.

„Rusia foloseşte noul război hidrid pentru a atrage NATO într-o confruntare asimetrică, confruntare în care ar fi anulate multe dintre cele mai mari avantaje ale Alianţei”
Ben Hodges,
General american

Generalul american Ben Hodges recomandă și o serie de 12 proceduri, militare și economice,  prin care Alianța Atlantică ar putea să reducă vulnerabilitarea țărilor de pe Flancul Estic, inclusiv a României, pentru a contracara această viitoare strategie a Kremlinului. Una dintre sugestii se referă la fluviul Dunărea.

“Creșterea militare pentru redislocarea trupelor şi o întărire rapidă. NATO, UE şi ţările din regiune trebuie să răspundă acestor provocări care  vin pe fondul unei infrastructuri de transport slab dezvoltată, care traversează Munţii Carpaţi”.
Ben Hodges,
General american

Analistul american sugerează folosirea Dunării pentru transportul unor încărcături militare mari, așa cum se procedează pe Rin, precum și extinderea portului Constanța, care este, deja, cel mai mare port NATO de la Marea Neagră.

Generalul american Ben Hodges observă că, în ultimii 20 de ani, zona Mării Baltice a fost în atenția NATO, fapt care a determinat creșterea protecției acesteia. Din păcate, nu aceeași atenție a fost acordată zonei Mării Negre.
“A venit momentul să rezolvăm golul de securitate din zona Mării Negre”, explică fostul comandant al trupelor Statelor Unite din Europa. Generalul Ben Hodges propune inclusiv organizarea unei conferinţe economice în România, la care să fie invitate și alte țări aliate sau partenere din estul Europei. La această conferință ar putea fi prezentată importanţa economiei, a infrastructurii şi a resurselor de hidrocarburi din subsolul Mării Negre. Generalul (r) american subliniază, în materialul prezentat, că Statele Unite se pot considera norocoase pentru că au România printre aliații lor.  Printre avantajele României, sunt menționate condiţiile de zbor excelente, un litoral lung la Marea Neagră, precum şi prezenţa Dunării. România ar trebui să continue să extindă infrastructura de antrenament şi logistică de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi de la poligoanele Cincu şi Smârdan, ale Forțelor Terestre ale României. Ar trebui îmbunătăţite și condițiile de desfăşurare ale unor exerciţii multinaţionale în România, care să respecte standardele US Army și ale US Air Force.

„Aliaţii europeni au defectele lor, însă SUA sunt norocoase să aibă România drept un posibil pivot pentru eforturile realizate în regiunea Mării Negre, precum şi să aibă un partener şi mai mare, Ucraina. Adevărata problemă în regiunea este coordonarea, pe care SUA o pot asigura”, precizează generalul Hodges.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețul aurului scade pe fondul așteptării unor noi date economice și politice ale administrației Trump

Pe lângă aur, și alte metale prețioase au înregistrat scăderi, precum argintul, platina și paladiul Prețul aurului a înregistrat o scădere luni, în condițiile unui...

Horoscop 1 ianuarie 2025. Ce-ți rezervă prima zi din an

Horoscop 1 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce previziuni interesante pentru fiecare zodie, în ceea ce privește dragostea, sănătatea și banii. Horoscop 1 ianuarie 2025 Berbec:...

Spitalele din București care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pe 1 şi 2 ianuarie 2025

În zilele de 1 și 2 ianuarie, cu ocazia sărbătorii de Anul Nou, nouă spitale din București, atât pentru adulți, cât și pentru copii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă