0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăUneltele statului paralel. În doar patru minute, DNA raporta la SRI ce...

Uneltele statului paralel. În doar patru minute, DNA raporta la SRI ce politicieni vor fi arestați

O serie de politicieni și de oameni de afaceri au fost victimele angrenajului SRI – DNA, în vremea când aceste două instituții dirijau, împreună, cu puteri absolute, sistemul Justiției din România.

Doi dintre politicienii hărțuiți de cele două instituții au fost deputaţii Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL), dezvăluie un articol publicat de jurnalista de investigație Sorina Matei.

Astfel, în toamna anului 2015, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu au fost incluși, de către DNA, în dosarul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Dosarul se referea la acordarea unor despăgubiri nelegale, supraevaluate, de către ANRP, în perioada anilor 2009 – 2011.

Drept urmare, la data de 27 noiembrie 2015, procurorul de caz, Dana Belciug, din cadrul Secției 1 (Combaterea corupției) a DNA, l-a anunțat imediat, pe cale ierarhică, despre intenția de a cere arestarea celor doi parlamentari, pe procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob. Procuroarea Belciug a transmis un mail în acest sens către procurorul-șef adjunct Iacob, la ora 14.56.

Șocant este faptul că, la ora 15.00, adică la numai patru minute după ce fusese informat despre această intenție de arestare, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, a redirecționat mail-ul primit de la subordonata lui, Dana Belciug, către generalul SRI Adrian Ciocîrlan – dezvăluie jurnalista Sorina Matei.

 

Generalul președintelui Iohannis

La vremea când se produceau aceste evenimente, Adrian Ciocîrlan era șeful Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei din cadrul SRI și fusese recent avansat, de către președintele Iohannis, la gradul de brigadă. Ulterior, la data de 1 august 2016, mulțumit probabil de modul cum s-a descurcat în relația cu DNA, președintele Iohannis l-a promovat pe generalul Ciocîrlan în funcția de director adjunct al SRI, funcție pe care, de altfel, o deține și în prezent.

Raportarea către SRI a intenției de arestare a celor doi deputați s-a făcut de către procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, „cu ştiinţa celuilalt procuror-şef adjunct, Călin Nistor”, deși DNA nu avea nicio obligație de a raporta la SRI asemenea date din activitatea ei internă, explică Sorina Matei.

Mai precis,  Marius Iacob a redirecționat mail-ul primit de la Dana Belciug către Călin Nistor, dar și către Adrian Ciocîrlan. Ca și generalul Ciocîrlan, care a ajuns director adjunct al SRI, și Călin Nistor a fost promovat în funcție, fiind, în acest moment, procuror-șef al DNA.

La momentul faptelor relatate, funcția de procuror-șef al DNA era exercitată de Laura Codruța Kovesi – ea fiind șefa directă a lui Marius Iacob și a lui Călin Nistor.

După cum se vede, vârful DNA și vârful SRI erau legate printr-o filieră scurtă, prin care au circulat și referatele prin care DNA urma să solicite încuviințarea arestării celor doi deputați din dosarul ANRP.

Referatele fuseseră întocmite pentru a fi trimise procurorului general al României – la acel moment, Tiberiu Niţu, care urma să le trimită, la rândul lui, preşedintelui Camerei Deputaţilor – la acel moment, Valeriu Zgonea. Dar înainte ca referatele de arestare să ajungă la destinatarii lor legali, ele au ajuns la SRI.

 

Judecătorii au restituit dosarul la DNA

Pe lângă această suspectă scurgere de informații, cazul celor doi deputați, Ioan Ol-
tean şi Cătălin Teodorescu, are și alte aspecte interesante. Astfel, în martie 2017, dosarul în baza căruia s-au solicitat arestările preventive ale lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu a fost restituit definitiv la DNA de către magistrații Curţii Supreme de Justiţie, care au considerat că descrierea procurorilor DNA privind comiterea faptelor din dosar a fost ilogică şi contradictorie. Judecătorii au ajuns la această opinie deși referatele prin care se cereau cele două arestări preventive au avut 43 de pagini în cazul lui Oltean, respectiv 39 de pagini în cazul lui Teodorescu. La dosarul lui Ioan Oltean, procuroarea Belciug ar fi lucrat, înainte să-i ceară arestarea, peste un an de zile.

Nu toate persoanele implicate în acest caz au fost promovate. Astfel, procurorul Gheorghe Popovici, șeful Secției I a DNA, a ieșit la 1 martie 2019 din DNA, revenind ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Procuroarea Dana Beciug a plecat pe 1 aprilie 2019 din DNA şi s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Omul-cheie al colaborării SRI – DNA, Marius Iacob, a demisionat la 19 martie 2019 din funcția de procuror-şef adjunct al DNA, după ce a primit o sancțiune cu avertisment pentru o abatere disciplinară. Potrivit unei decizii a CSM, procurorul Marius Iacob se întoarce, din data de 1 iulie 2019, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto, datorită unui senzor specializat în detectarea coliziunilor, o funcție prezentă deja pe...

Schimbări importante privind pașaportul românesc de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, Ministerul de Interne implementează o schimbare semnificativă legată de livrarea pașapoartelor simple electronice, menită să simplifice interacțiunea cetățenilor cu...

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă