14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStarea de alertă devine aproape o stare de urgență

Starea de alertă devine aproape o stare de urgență

Restricțiile aplicate la nivelul Capitalei sunt, cu începere de la miezul nopții de duminică spre luni, extrem de dure. Restaurantele și barurile nu mai au voie să primească în interior clienți, cu excepția celor care funcționează în incinta hotelurilor, dar acolo au voie doar persoane cazate în acele hoteluri. Tot începând de ieri, sălile de teatru, de spectacol și de jocuri de noroc au din nou activitatea suspendată. Noile restricții au fost decise, duminică, de Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență (CMBSU). De notat este faptul că acest comitet trebuie condus de prefectul Capitalei, dar la ședința de duminică prefectul a lipsit, pentru că, după demiterea, pe motiv politic, a lui Traian Berbeceanu, postul este vacant. Iar dintre cele două posturi de subprefect este ocupat doar unul.

Decizia luată duminică de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, de înăsprire a restricțiilor, s-a impus ținând cont de faptul că, la nivelul Capitalei, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile, în data de 5 martie 2021, a fost de 3,05 / 1000 locuitori (adică peste pragul de 3 la mie).

 

“Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii. Să vă uitaţi pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”

Vlad Voiculescu,

Ministrul Sănătății

Ministrul Vlad Voiculescu, despre care se știe că a cerut permanent măsuri stricte de combatere a pandemiei, a confimat, ieri, că această decizie a fost justificată din punct de vedere sanitar și că ea poate fi impusă și în alte localități. Se știe că una dintre cele mai lovite de pandemie este, acum, Timișoara.

 

„Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment, sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Șeful Guvernului a fost întrebat, luni, de jurnaliști dacă vor fi luate și alte măsuri contra pandemiei, la nivel național, și nu a exclus o asemenea posibilitate.

Următoarea ședință de Guvern este programată miercuri, 10 martie, adică mâine. Acesta va fi momentul în care Cabinetul poate modifica aceste restricții, fie printr-o Ordonanță de Urgență, fie printr-o Hotărâre de Guvern. Oricum, starea de alertă va fi prelungită, tot prin decizie a Guvernului, întrucât actuala decizie expiră la data de 14 martie. Pentru Timișoara a fost deja impusă carantina.

Surse apropiate Guvernului Cîțu susțin că, printre deciziile aflate acum în pregătire, este și acceea care ar coborî, de la ora 23 la ora 22, momentul de la care este necesară declarația scrisă privind motivul deplasării. Tot ora 22 ar urma să fie ora limită până la care pot fi deschise localurile de alimentație publică (dacă vor mai fi deschise).

“Tocmai pentru a reduce din impactul negativ al acestor măsuri există în continuare şi măsura de muncă flexibilă Kurzarbeit, există şi şomaj tehnic, toate aceste măsuri sunt măsuri care au dat rezultate anul trecut, ele sunt în continuare în vigoare, deci şi pentru anul acesta. În ceea ce priveşte predictibilitatea, aici depinde doar de noi, toţi românii, să respectăm regulile şi atunci când le vom respecta veţi vedea că vom fi mai predictibili”, a susținut, luni, premierul Florin Cîţu. 

Restricțiile pe timp de noapte au fost cele mai dure pe timpul stării de urgență de anul trecut, de la începutul pandemiei. În actuala stare de alertă, aceste restricții sunt aplicate din noiembrie 2020. Ele au fost în vigoare inclusiv în noaptea de Crăciun și în cea de Revelion. Concret, de la ora 23.00 până la ora 5.00, este permisă ieșirea din locuință doar pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă