5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe construiește o bază militară în nordul Capitalei. Bucureștiul va fi apărat...

Se construiește o bază militară în nordul Capitalei. Bucureștiul va fi apărat de NATO

O veche cazarmă a Ministerului Apărării Naționale, deja scoasă din folosință, aflată pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului, va fi dezafectată, iar pe același amplasament se va construi o bază militară ultramodernă. Este vorba de cazarma 1026, situată pe raza comunei Tunari din județul Ilfov, precizează un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de MApN.

Potrivit viitorului act normativ, pe terenul din comuna Tunari se va construi o “Bază de staționare temporară” care este deja inclusă în “Programul NATO de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție”, în vederea primirii de noi trupe NATO pe Flancul Estic al Alianței Atlantice. Conform planului deja aprobat, România trebuie să pună această bază la dispoziția NATO până la finalul anului 2022, ceea ce înseamnă că lucrările sunt de maximă urgență.

Probabil că la baza din nordul Bucureștiului vor fi aduse trupe terestre americane, mai ales că SUA au anunțat creșterea rolului a trei țări aliate – România, Bulgaria și Grecia în viitoarea arhitectură a NATO. Despre această colaborare militară s-a discutat și la vizita în SUA a ministrului Nicolae Ciucă.

 

“Strategia Naţională de Apărare a României 2020-2024 evidenţiază importanţa şi prioritatea cooperării pentru a asigura flexibilitatea strategică a SUA în regiunea Mării Negre”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost în vizită la Washington în octombrie 2020, unde a semnat cu secretarul de atunci al Apărării, Mark Esper, o “foaie de parcurs” pe zece ani. Documentul militar bilateral este corelat cu noua Strategie Naţională de Apărare a României, valabilă în perioada anilor 2020 – 2024.

 

“Sub conducerea ministrului Ciucă, România a dobândit capacitatea de a se apăra pe sine și alți membri ai Alianței NATO, în mod credibil, de amenințări la adresa integrității sale teritoriale și a cetățenilor săi”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

La finalul misiunii sale la București, Adrian Zuckerman anunța că România este în stadiul în care poate asigura nu doar protecția proprie, ci și a altor țări din NATO.

Proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de MApN precizează că pe terenul actualei unități militare de la Tunari vor fi ridicate 16 construcții noi. Printre acestea se numără rampe de încărcare – descărcare (probabil cu acces de pe calea ferată), pavilioane de luat masa, facilități medicale, un poligon de calibrare a armamentului precum și un helipad. După cum se știe, Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army), spre deosebire de cele ale României, au în dotare și elicoptere. Viitoarea bază din nordul Bucureștiului va avea și un adăpost pentru câini, cum au de regulă bazele militare americane.

Potrivit unui anunț de licitație publicat de partea română, lucrările de amenajare a cazărmii vor costa peste 18 milioane de euro fără TVA, care vor proveni din fonduri asigurate de NATO și de România.

Un element interesant este că viitoarea unitate NATO se va afla în imediata vecinătate a Fortului 4 Tunari, aflat încă în picioare și care, teoretic, nu poate fi demolat, întrucât este trecut, din anul 2013, pe lista monumentelor istorice. Fortul 4 fusese construit pe vremea regelui Carol I pentru a face parte din centura de apărare a Bucureștiului. Din acest motiv, în februarie 2020, Ministerul Culturii a refuzat să avizeze proiectul de act normativ inițiat de MApN.

Acum, Ministerul Apărării Naționale insistă și precizează că acele construcții pentru care cere aprobare să le demoleze nu fac parte din monumentul istoric antebelic, întrucât cea mai veche dintre ele datează din anul 1932, iar celelalte au fost date în funcțiune în anii comunismului. În acest moment, Fortul 4 Tunari este chiar în perimetrul cazărmii 1026 a Armatei Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața bunurilor de lux înregistrează prima scădere semnificativă din ultimii 15 ani

Pentru prima dată de la criza financiară globală, piața globală a bunurilor de lux se va contracta în acest an, potrivit unui raport Bain...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Deficitul de cont curent al României ajunge la 19,7 miliarde euro, pe fondul creșterii importurilor și al scăderii excedentului în servicii

Deficitul de cont curent al României a înregistrat o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, ajungând la 19,7 miliarde euro, comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă