Himars în portul Constanța (Foto: MApN)

Rusia acuză România că vrea să atace Republica Moldova

Pe un site de propagandă al regimului de la Moscova a apărut un nou text împotriva Occidentului, în care se sugerează că România și SUA s-ar pregăti să atace Republica Moldova.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2021 - 08:28

Site-ul Sputnik, unul dintre cele care fac propagandă în favoarea Rusiei, are și o secțiune în limba română, denumită sputnik.md, care difuzează mai ales articole legate de Republica Moldova și de România. Aici a fost publicat, acum câteva zile, un articol cu titlul “De ce are nevoie România de sistemele de rachetă americane la graniță cu Moldova?”.

Textul reprezintă o analiză, din punctul de vedere al Rusiei, asupra unor programe de înzestrare pe care le derulează Armata României, cu sprijinul Statelor Unite. Articolul (probabil prost tradus din limba rusă) începe cu o afirmație ciudată: “Sistemul de securitate a statelor de la Marea Neagră este demontat sistematic de Statele Unite și NATO”, afirmație care eventual vrea să spună că SUA și NATO pun în pericol situația de securitate de la Marea Neagră.

Imediat vine o amenințare limpede: “Desfășurarea armelor grele în Europa de Est are anumite obiective bine determinate și nu va rămâne fără un răspuns din partea Ministerului Apărării al Rusiei”. Nu se dau detalii despre tipul de răspuns, dar se știe Rusia are trupe și armament în Crimeea și în Transnistria.

,,În timpul exercițiilor, personalul militar gândeşte scenarii care includ și bombardamente asupra teritoriului Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

La finalul anului 2020, într-o conferință de presă la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că trupele americane aflate în România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit imediat aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționeze.

 

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Încă de acum șase luni, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza România că poate fi atacată din Crimeea sau din Transnistria.

Site-ul Sputnik acuză România că primește arme foarte puternice, pe care nici măcar nu ar fi capabilă să le folosească, întrucât Armata Română ar fi slabă. Aici sunt menționate explicit cele 54 de lansatoare de rachete Himars pe care SUA le trimit Armatei Române.

“Este o forță evident excesivă pentru o armată de 70 de mii, care nu dispune de mijloace de redislocare a armelor grele la o distanță mare și ocupă modestul loc 41 în clasamentul mondial al forței militare Global Firepower”, susține, ironic, editorialistul de la Sputnik.

Într-adevăr, Ministerul român al Apărării a anunțat că primul sistem Himars cumpărat din SUA a ajuns la Constanța și va fi repartizat Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice de la Focșani.

Rusia susține că aceste lansatoare sunt arme ofensive care “pot fi dotate și cu focoase nucleare”. Lansatoarele au raza de acțiune de 300 de kilometri, insuficientă pentru a lovi „țărmul rusesc” aflat la 400 de kilometri (este vorba de țărmul peninsulei Crimeea, care este ocupată de Rusia), dar sunt plasate la 70 de kilometri de granița României cu Republica Moldova, subliniază Sputnik.

“Este greu de explicat de ce o astfel de armă puternică este desfășurată în Estul României, la 220 de kilometri de Tiraspol și la 270 de kilometri de depozitul de muniții de la Cobasna (unde din anii 90 au fost depozitate sute de mii de tone de muniții și substanțe explozibile)”. Cu alte cuvinte, se sugerează că România și SUA se pregătesc să atace teritoriul Transnistriei, care face parte din cel al Republicii Moldova. Articolul Sputnik uită să precizeze că în Transnistria sunt staționate, fără acordul Republicii Moldova, trupe rusești.

Comentarii