21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMafia din Piaţa Sudului, pusă pe fugă de primarul Băluţă. Un nou...

Mafia din Piaţa Sudului, pusă pe fugă de primarul Băluţă. Un nou concept agro-alimentar

Complexul Agro-alimentar din Piaţa Sudului, dat în folosinţă azi, adaptat la standardele occindentale, fiind considerat cel mai modern obiectiv din sectorul 4 al Bucureştiului, s-a construit pe locul unde Teheranul era spirit, suflare şi trai. Sub trotuarul spre Metro e un WC. Deasupra o coşmelie. Un bazar. Azi, nu mai e.

În marea îmbulzeală de buldozere, din toamna anului 2016, chioşcurile ilegale au fost dărâmate, mămăiţele cu frunze de pătrunjel, alungate. Dintre toţi, unul nu s-a dat dus nici mort. Nicușor Măroiu, zis Căţelu’, avea un Bazar şi o bodegă deasupra unui WC. Chiar dacă doar WC-ul era în proprietatea lui, clădirea de deasupra nu avea autorizaţie de construcţie, aşa cum a scris “România liberă”.

Nicuşor Măroiu era din Clanul Sportivilor. Avea protecţia unor comisari din Poliţia Română. Nu voia să plece.

Zeci de chioșcuri și construcții provizorii, care funcționau ilegal pe domeniul public și care, în decursul anilor, au transformat tradiționala piață într-un adevărat bazar și într-un pol al infracționalității chiar în centrul sectorului, au fost demolate, pentru a face loc unui complex agro-alimentar dotat la cele mai înalte standarde și sigur pentru comercianți dar și pentru oamenii care se aprovizionează din acest loc.

Dar iată că azi, s-a inaugurat un concept, nu doar o piaţă agro-alimentară.

“Tot mai puțină putere în mâinile celor certați cu legea”

”Fiecare pas înainte spre condiții civilizate de trai ne va aduce mai aproape de standardul pe care ni-l dorim pentru comunitatea noastră. Fiecare lumină aprinsă pe stradă, fiecare piață reabilitatată, fiecare școală renovată și securizată, fiecare spital construit, înseamnă tot mai puțină putere în mâinile celor certați cu legea, care s-au hrănit, pe ascuns sau la vedere, din ezitările celor care trebuiau să aplice legea. Nu voi permite, ca primar, ca roadele muncii noastre, împreună, cetățeni și administrație publică locală, să fie culese de astfel de entități sau de indivizi care s-au obișnuit să pescuiască în ape tulburi. V-am promis că se poate. Astăzi, aici, vă spun din nou și puteți vedea și voi că e posibil să facem împreună din sectorul 4 locul în care muncim, iubim, trăim alături de cei dragi în prosperitate și siguranță. Nu în ultimul rând doresc să le mulțumesc colegilor mei care s-au implicat în acest proiect, oameni fără de care aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Monopolul clanurilor interlope s-a decimat

Dacă în urmă cu câțiva ani, clanurile interlope aveau monopol pe piețele din Sectorul 4, acum totul s-a năruit.  De când la cârma Primăriei Sectorului 4 a ajuns edilul Daniel Băluță, samsarii de legume și fructe din cartierul Berceni au rămas fără “loc de muncă”.

Prin noul concept, intermediarii şi-au luat catrafusele şi au fost nevoiţi să plece. Sunt zone mari în care nu au loc de desfacere decât producătorii autohtoni.

Comerţul cu produse româneşti are acum un blazon: Piaţa Agro-alimentară Piaţa Sudului, îmi spune un arhitect.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă