Mafia din Piaţa Sudului, pusă pe fugă de primarul Băluţă. Un nou concept agro-alimentar

În urmă cu patru ani, Piaţa Sudului din sectorul 4 era un rai al infractorilor. Cum a preluat mandatul de primar, Daniel Băluţă, medic fiind a trecut la extincţia creatorilor de focare a insurgenţei contra legii.

Marius Ghilezan 0 comentarii

11.08.2020 - 19:50

Complexul Agro-alimentar din Piaţa Sudului, dat în folosinţă azi, adaptat la standardele occindentale, fiind considerat cel mai modern obiectiv din sectorul 4 al Bucureştiului, s-a construit pe locul unde Teheranul era spirit, suflare şi trai. Sub trotuarul spre Metro e un WC. Deasupra o coşmelie. Un bazar. Azi, nu mai e.

În marea îmbulzeală de buldozere, din toamna anului 2016, chioşcurile ilegale au fost dărâmate, mămăiţele cu frunze de pătrunjel, alungate. Dintre toţi, unul nu s-a dat dus nici mort. Nicușor Măroiu, zis Căţelu’, avea un Bazar şi o bodegă deasupra unui WC. Chiar dacă doar WC-ul era în proprietatea lui, clădirea de deasupra nu avea autorizaţie de construcţie, aşa cum a scris “România liberă”.

Nicuşor Măroiu era din Clanul Sportivilor. Avea protecţia unor comisari din Poliţia Română. Nu voia să plece.

Zeci de chioșcuri și construcții provizorii, care funcționau ilegal pe domeniul public și care, în decursul anilor, au transformat tradiționala piață într-un adevărat bazar și într-un pol al infracționalității chiar în centrul sectorului, au fost demolate, pentru a face loc unui complex agro-alimentar dotat la cele mai înalte standarde și sigur pentru comercianți dar și pentru oamenii care se aprovizionează din acest loc.

Dar iată că azi, s-a inaugurat un concept, nu doar o piaţă agro-alimentară.

"Tot mai puțină putere în mâinile celor certați cu legea"

”Fiecare pas înainte spre condiții civilizate de trai ne va aduce mai aproape de standardul pe care ni-l dorim pentru comunitatea noastră. Fiecare lumină aprinsă pe stradă, fiecare piață reabilitatată, fiecare școală renovată și securizată, fiecare spital construit, înseamnă tot mai puțină putere în mâinile celor certați cu legea, care s-au hrănit, pe ascuns sau la vedere, din ezitările celor care trebuiau să aplice legea. Nu voi permite, ca primar, ca roadele muncii noastre, împreună, cetățeni și administrație publică locală, să fie culese de astfel de entități sau de indivizi care s-au obișnuit să pescuiască în ape tulburi. V-am promis că se poate. Astăzi, aici, vă spun din nou și puteți vedea și voi că e posibil să facem împreună din sectorul 4 locul în care muncim, iubim, trăim alături de cei dragi în prosperitate și siguranță. Nu în ultimul rând doresc să le mulțumesc colegilor mei care s-au implicat în acest proiect, oameni fără de care aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Monopolul clanurilor interlope s-a decimat

Dacă în urmă cu câțiva ani, clanurile interlope aveau monopol pe piețele din Sectorul 4, acum totul s-a năruit.  De când la cârma Primăriei Sectorului 4 a ajuns edilul Daniel Băluță, samsarii de legume și fructe din cartierul Berceni au rămas fără “loc de muncă”.

Prin noul concept, intermediarii şi-au luat catrafusele şi au fost nevoiţi să plece. Sunt zone mari în care nu au loc de desfacere decât producătorii autohtoni.

Comerţul cu produse româneşti are acum un blazon: Piaţa Agro-alimentară Piaţa Sudului, îmi spune un arhitect.  

Comentarii