Mandatul lui Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, a fost pus de la început sub semnul încăierărilor zilnice între clanurile rivale pentru supremaţia în sectorul 4.
De la bodegile de Teheran, la o piaţă multifuncţională
Daniel Băluţă a trebuit să facă ordine, împreună cu Poliţia. Bătălia nu a fost uşoară pentru că “Sportivii” aveau sprijin înalt. Comisarul Constantin Negoiţă de la Agenţia Naţională Antidrog le-a asigurat spatele. Unii proxeneţi şi bătăuşi au fost săltaţi de mascaţii de la D.I.I.C.OT., alţii au continuat afacerile ilegale.
Piaţa Sudului arăta în 2016 ca un talcioc din Teheran. Laleli era parfum, faţă de comerţul ilicit practicat în acest loc.
Băluţă a luat pe sus, încă din 2016, chioşcurile amplasate ilegal. Scandal. Ameninţări. Tentative de răpiri. Funcţionari urmăriţi şi şantajaţi. O adevărată revoluţie cu picamer şi buldozer.
Omul avea WC. Deasupra Bazar şi bodegă. Nimeni nu l-a deranjat pe Căţel
Dintre toţi, unul nu s-a dat dus nici mort. Nicușor Măroiu, zis Căţelu’, avea un Bazar şi o bodegă deasupra unui WC. Chiar dacă doar WC-ul era în proprietatea lui, clădirea de deasupra nu avea autorizaţie de construcţie. Deci nici vorbă de autorizaţie de funcţionare a localului. Pe 300 de mp, bazar în toată regula. Bodega lui, Berăria Sud, avea renume printre aciuiaţi.
“Cățelu’ rezistase în coasta Big Berceni ca un ultim vestigiu al haosului istoric cu dughene improvizate din Piața Sudului. Se mai și expandase recent. Este proprietarul unui WC public, privatizat pe vremea premierului Năstase, când concesionarii au putut să cumpere ieftin și ușor active de stat. Deține 82,2 mp pe persoană fizică, lângă colțul dreapta-spate al Big Berceni, după ce i-a transferat din firmă în contul unei creanțe. Om l-a făcut și primarul “Piedone” în 2012, când i-a concesionat încă 321 mp în jurul bătrânului closet”, scrie Rise Project, o publicaţie neutră politic.
Dar la el micii sfârâiau. Cisterne de bere se consumau de către “cinstit de însetaţii” clienţi, în trecere spre Metrou. Nimeni din Primăria lui Piedone nu sesiza deranjul funcţionăresc.
Cine ar fi avut curajul să se pună cu unul dintre interlopii din Clanul Sportivilor, acolo, unde cinstit vorbind, legea pumnului domina?
Rugbist în tinerețe, Cățelu’ era membru al brigăzii lui Roșca, care fusese bodyguard înainte la frații Cămătaru. Pentru a fi mai puternic şi recunoscător, Căţelu’ i-a donat boss-ului jumătate din Bodega lui.
Căţelu’ avea propte tari
Ceafa groasă, banda Sportivilor, umbra comitetului de pumni şi lumânărele, Nea Costi, comisarul, i-au asigurat traiul şi mâncat mălaiul dintr-o afacere fără un fir de legalitate.
Fiindcă de partea sa era nelegiuirea, venirea lui Băluţă la primărie i-a stârnit deranjul. Cum, pe el, care nu-l deranja nimeni, să vină acum un oarecare edil să-i ceară socoteală? Păi ani de zile Legea era el şi Nea Costi.
Şi cum să vină legea peste el, tocmai acum?
În 2018, în baza unei dispoziții a primarului sectorului 4, clădirea construită ilegal de Măroiu, zis Cățelu’, a fost desființată de Primăria Sectorului 4, însă WC-ul, proprietatea acestuia a rămas intactă. Coşmelia i s-a prăvălit sub ghearele buldo-escavatorului. Ţipete. Guri de şarpe. Înjurături. Tăvăliri de durere. Administraţia nu a tăiat în carne vie, ci doar în betoane incorecte juridic.
Culmea, Căţelu’ s-a dus la Tribunal. Vrea justiţie dreaptă. Nu că fărădelegea i-a stat decenii la căpătâi, dar speră că cei pe care i-a servit să-l servească şi acum.
A pierdut deja câteva procese, dar trage sforile ca la următorul termen să primească o decizie favorabilă din partea judecătorilor.
Pumnul, comisariatul şi vătraiul
Nu doar la Piața Sudului a încercat Măroiu să se impună cu pumnul, comisariatul şi vătraiul.
Până la câştigarea alegerilor de către Daniel Băluţă, Piaţa Sudului era feuda miliţienilor, aşa cum ştiau toţi tarabagii de acolo.
În ciuda frânelor trase de Căţelu’, Complexul Agro-alimentar Piața Sudului este finalizat, după un an și trei luni de când vechea piață a fost demolată. Deschiderea sa oficială era programată în aprilie, dar starea de urgenţă a zădărnicit acţiunea de conectare zonală a comerţului la standarde europene.
Rămas fără coşmelia de vândut mici, bere şi gogoşi, Căţelu’ are şi alte activităţi. Prin sora sa, administratoare de cimitire, zic sursele locale, dijmuie locurile de veci. Se zice că fără 3.000-5.000 de euro nimeni nu scapă neîngropat. Pentru ca prohodul să fie în acord cu mercurialul gropii, tot ea asigură lumânările, florile şi mila celor îndoliaţi.
Căţelu’ muşcă şi face bani, chiar şi fără dugheana de deasupra de WC e azi o fotografie din istoria vechiului Teheran din Bucureşti.