7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO șansă sau o problemă pentru partid. Liviu Dragnea, cel mai puternic...

O șansă sau o problemă pentru partid. Liviu Dragnea, cel mai puternic lider PSD, este liber

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, a fost pus în libertate, ieri, printr-o decizie pronunțată de Tribunalul Județean Giurgiu. Dragnea fusese condamnat prin sentință definitivă la data de 27 mai 2019 iar din acel moment a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. Cererea de eliberare condiționată pe care a aprobat-o, ieri, instanța a fost motivată, printre altele, prin faptul că deținutul a executat peste două treimi din pedeapsă și prin faptul că a muncit pe timpul detenției.

“Este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”, menționa solicitarea de eliberare condiționată formulată de Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea.

Decizia de ieri s-a luat după ce judecarea cererii lui Dragnea a fost strămutată de la București la Giurgiu. Strămutarea fusese cerută pe motiv că instanța din București nu este imparțială în cazul lui Dragnea. Marcel Ciolacu, ajuns președinte PSD după întemnițarea lui Dragnea, consideră că acesta din urmă are dreptul să-și ceară libertatea.

“E dreptul constituţional al domnului Liviu Dragnea să ceară eliberarea condiţionată. Presupun că nu e singurul român care a solicitat acest lucru, în situaţia respectivă”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Un subiect delicat este ce viitor politic are Liviu Dragnea, în condițiile în care el se bucură încă în PSD de o simpatie mai mare decât a unor lideri în funcție. Strict juridic, eliberarea condiționată nu permite continuarea de activități politice, dar Vasile Dîncu, unul dintre vechii colegi, crede că Dragnea poate avea un loc în partid.

“Oricine are dreptul la reabilitare. Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să revendice un loc în partid”

Vasile Dîncu,

Președintele Consiliului Național al PSD

Un vechi politician PSD, Vasile Dîncu, crede că  Dragnea ar putea primi o funcție în partid, dar admite că “nu a existat o tradiție în cadrul PSD de a-și aduce înapoi foștii președinți”.

Liviu Dragnea a ajuns în detenție după ce a primit o sentință de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor de la DGASPC Teleorman. La data faptelor, Dragnea era președintele Consiliului Județean Teleorman, care are în subordine și DGASPC. Pe baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii DNA, Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman și de președinte al filialei județene PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe sefii Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) să angajeze două membre ale PSD și să le plătescă salariile, deși acestea nu lucrau efectiv la DGASPC.

Potrivit Codului Penal, o eliberare condiționată se poate aproba dacă “instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”.

Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui, declara ieri că Liviu Dragnea poate reintra în PSD fie și ca simplu membru și că această decizie ar putea revitaliza activitatea partidului. În schimb, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, exclude posibilitatea ca Dragnea să fie reprimit în partid: “PSD este reglementat de un statut. Fiind vorba de o eliberare condiționată, domnul Dragnea nu poate fi membru PSD, acesta este statutul partidului”. În plus, Dragnea nu și-ar fi anunțat dorința să revină în PSD, spune Radu Oprea. El ar fi auzit că Liviu Dragnea are probleme grave de sănătate și acum ar fi momentul să-și rezolve aceste probleme medicale.

Liviu Dragnea a ieșit pe poarta închisorii joi la amiază, puțin după ora 16. L-au așteptat partenera lui de viață, Irina Tănase, și câțiva simpatizanți. Întrebată cum a reacționat când a aflat că va fi eliberat, Irina Tănase a răspuns simplu: “Eram cu câțiva prieteni apropiați, în curte. Am început să plâng”.

“A fost o perioadă de doi ani și două luni de umilință, de abuzuri și suferință. Eu mă consider deținut politic pentru că am intrat nevinovat. Cred că populația României a înțeles, în cea mai mare parte, de ce am ajuns aici. În politică voi reintra dacă voi găsi răspuns la două întrebări – dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru ce”, a spus, la ieșirea din închisoare, Liviu Dragnea. Întrebat cum regăsește acum PSD, Dragnea a răspuns: “Praf!”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă