22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncendiu și sinucidere suspectă în județul Prahova. Au ars necontrolat peste 500...

Incendiu și sinucidere suspectă în județul Prahova. Au ars necontrolat peste 500 de tone de deșeuri

Peste 500 de tone de deşeuri, dintre care unele periculoase, au ars, ieri, în incinta unei firme din județul Prahova.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că incendiul a distrus o hală din Parcul Industrial Brazi, cu tot ce se afla în interior. Hala aparținea unei firme care are ca obiect de activitate colectarea şi incinerarea deşeurilor.

Mai mulți oficiali, în frunte cu ministrul Mediului, s-au deplasat la locul evenimentului. Una dintre problemele generate de această ardere necontrolară a deșeurilor a fost creșterea poluării, astfel că Garda de Mediu a monitorizat situația aerului cu un analizor portabil.

Poliția a deschis un dosar penal pentru distrugere, presupunând că incendiul a fost intenționat. Dar aceasta este doar o ipoteză. Se vehicula ideea că un angajat a venit la serviciu în afara programului, l-a convins pe paznic să-i dea drumul în hală și apoi s-ar fi sinucis dându-și foc. Dar în hala distrusă nu fusese găsit niciun cadavru.

(UPDATE: Abia în cursul nopții de miercuri spre joi ar fi fost găsit un cadavru, care ar putea fi al unui lucrător din fabrică)

Atât ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor cât și președintele Gărzii Naţionale de Mediu au declarat, ieri, după ce au fost la Brazi, că admit ipoteza că în hala incendiată puteau fi deșeuri chimice periculoase, care sunt extrem de poluante și, tocmai de aceea, trebuie neutralizate doar în condiții speciale, ținute sub control.

“Începem o anchetă ca să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri”

Octavian Berceanu,

Președintele Gărzii Naţionale de Mediu

Chiar ministrul Mediului spune că incendiul de la Brazi pare să fi fost provocat în mod intenţionat. Această suspiciune este corelată cu informațiile conform cărora compania care deținea depozitul avea probleme financiare iar de la începutul anului 2021 avea chiar activitatea suspendată, pe motiv că nu-și plătise facturile.

“Compania are 600.000 de lei amenzi pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia mediului şi un dosar penal după descinderi efectuate de Garda de Mediu şi de Corpul de control”

Barna Tanczos,

Ministrul Mediului

Firma căreia i-a ars depozitul fusese controlată de mai multe ori ori în ultimii doi ani și primise amendă inclusiv pentru faptul că nu-i funcționau hidranții de stingere a incendiilor.

Firma căreia îi aparține hala distrusă a transmis ieri, foarte repede după anunțarea incendiului, un punct de vedere în care anunța că este vorba de un incendiu provocat intenționat – deși autoritățile nu confirmat această teorie.

“Din declaraţiile paznicului Parcului Industrial Brazi, un angajat al societăţii (…) a intrat în incinta parcului minţind că îşi lasă bicicleta şi pleacă în cursă cu un şofer. În scurt timp a izbucnit incendiul şi paznicul a telefonat la ISU anunţând incidentul. Menţionăm că angajatul (…) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului Industrial Brazi şi a societăţii (…), în afara orelor de program şi fără acordul societăţii. La faţa locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat şi din declaraţiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat că se va sinucide”, susține comunicatul firmei prejudiciate.

Potrivit ISU Prahova, incendiul se manifesta inițial pe circa 400 de metri pătraţi iar ulterior a cuprins întreaga hală, suprafaţa afectată fiind de 4000 de metri pătrați. Autorităţile județului Prahova au emis și un mesaj SMS tip RO-ALERT prin care avertiza despre degajările masive de fum.

Ipoteza că un om a decedat în incendiu pare sugerată de faptul că în curtea de lângă hală a fost găsită o bicicletă pe care încă n-o revendică nimeni. Dar trupul persoanei care s-ar fi sinucis nu a fost găsit nicăieri, fiind însă posibil să fie strivit sub tavanul halei, care s-a prăbușit. Unul dintre colegii lucrătorului dispărut a declarat la un post de televiziune că acesta ar fi anunțat că are intenția să plece la Iași – nicidecum să se sinucidă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă