5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRusia susține că soldați americani și români s-ar pregăti să debarce în...

Rusia susține că soldați americani și români s-ar pregăti să debarce în Crimeea

Anul 2021 marchează o activitate de o intensitate fără precedent după finalul Războiului Rece în ceea ce privește exercițiile militare ale NATO și ale Rusiei. Chiar în aceste zile, pe teritoriul României are loc un exercițiu la care participă 12 țări NATO, cu 4000 de militari și peste 600 vehicule și aparate de zbor. Exercițiul este denumit Noble Jump 2021 și reprezintă etapa de “Reacție Rapidă” a exercițiului aliat Steadfast Defender 21, ce se desfășoară în peste 20 țări membre sau partenere cu Alianța Nord-Atlantică.

NATO a explicat că asemenea exerciții au doar rol defensiv, fiind menite să descurajeze orice adversar, nu o țară anume. Cu toate acestea, o știre postată pe un site de propagandă al Rusiei, denumit Sputnik Moldova, susține că, în scenariul actualului exercițiu, militari din Forțele Speciale ale NATO se pregătesc “să dezarmeze, să dezactiveze sau să distrugă obiectele strategice ale Forțelor Armate Ruse din peninsula Crimeea”.

“Potrivit scenariului exercițiului, NATO a alertat Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Alianței Nord-Atlantice în vederea deplasării din Turcia în România, prin Bulgaria. Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat este gata de dislocare în termen de două – trei zile de la alertare”, a anunțat Ministerul român al Apărării.

“În combaterea amenințărilor, rolul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene, consolidarea cooperării NATO-UE dar și rolul altor organizații internaționale sunt decisive”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Pe când exercițiul NATO încă nu începuse, acum o lună Ministerul rus al Apărării a contrariat Occidentul anunțând că, de-a lungul verii și al toamnei anului 2021, navele străine nu mai au acces în unele zone din nordul Mării Negre, inclusiv în apele din jurul peninsulei Crimeea, fără însă a indica un motiv special pentru această decizie.
 

“De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”
 
Serghei Shoigu,
Ministrul rus al Apărării
 

Imediat după aceea, Statele Unite își exprimau “profunda îngrijorare cu privire la planurile Rusiei de a bloca vase ale unor Forțe Navale străine și nave de stat în părți ale Mării Negre”.

Evident, scenariul oricărui exercițiu militar urmărește ca trupele să fie cât mai pregătite pentru misiuni reale, dar cel puțin în țările NATO, ar fi total neobișnuit să fie desemnat explicit un inamic real. Termenii folosiți de obicei în asemenea scenarii sunt de tipul „Țara albastră” sau „Țara verde”. Este stranie, așadar, pretenția Rusiei că ar fi aflat de o pregătire de debarcare, a militarilor americani și a celor români, în peninsula Crimeea.

Am solicitat, ieri, un punct de vedere asupra acestor infomații de la Ambasada Statelor Unite în România, care ne-a recomandat să redirecționăm întrebarea către comandamentul Forțelor Terestre (US Army) ale Statelor Unite în Europa – care este organizatorul exercițiului NATO. Până la momentul finalizării acestui text, comandamentul US Army nu ne prezentase un răspuns.

Textul, cu pretenție de dezvăluire, care a fost publicat pe site-ul rusesc Sputnik Moldova susține că “potrivit scenariului Pentagonului, rolul principal într-un ipotetic război cu Federația Rusă este atribuit trupelor forțelor speciale (Forțelor de operațiuni speciale, scafandrilor militari, Navy SEALS), care trebuie să dezarmeze, să dezactiveze sau să distrugă obiectele (obiectivele – n.n.) strategice ale Forțelor Armate Ruse din peninsula Crimeea – posturile de comandă, nodurile de comunicare, bazele aeriene și navale ale Flotei Mării Negre, sistemele de apărare antiaeriană, complexele de coastă de rachete anti-navă. Dacă forțele speciale își vor îndeplini sarcina, în Crimeea vor putea debarca, fără pierderi, principalele forțe NATO”.

Rusia mai susține că “acest scenariu a fost practicat la începutul lunii mai, într-o locație strategică, nu departe de Rusia, în timpul exercițiilor Trojan Footprint și Black Swan de către subunitățile de operațiuni speciale din mai multe țări-membre și țări-partenere NATO”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA accelerează livrarea echipamentelor militare promise Ucrainei

Statele Unite au trimis Ucrainei 83% din muniția promisă, 67% din sistemele de apărare aeriană și 60% din echipamentele de foc, conform purtătorului de...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Trump creează pentru Elon Musk o entitate, în afara limitelor guvernamentale

Donald Trump a precizat că departamentul nou creat va oferi sfaturi și îndrumări, din afara Guvernului Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă