13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine răspunde pentru femeia care a murit în incendiu. Ministrul Bode cere...

Cine răspunde pentru femeia care a murit în incendiu. Ministrul Bode cere explicații de la Arafat

Mai multe anchete se derulează simultan pentru a stabili cine se face vinovat de moartea femeii de 56 de ani, care a murit căzând de la balcon, de la etajul al șaselea, în orașul Constanța. Femeia ieșise pe balcon pentru a scăpa din incendiul care îi cuprinsese apartamentul. Cel mai șocant detaliu dintre cele aflate până acum este că Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență (ISU) are, în municipiul Constanța – unul dintre cele mai mari orașe din țară, doar două două autoscări, dintre care una e defectă de un an de zile. În plus, ISU Constanța nu are în dotare nicio pernă pneumatică – ea putând fi folosită, dacă există, pentru atenuarea căderii oamenilor de la mare înălțime.

În tot județul există doar patru autoscări: una la Cernavodă, una la Medgidia și două (dintre care una defectă) în municipiul Constanța.

Abia în contextul anchetelor asupra morții tragice de la Constanța, șeful ISU “Dobrogea”, colonelul Cristian Amarandei, a decis mutarea autoscării din orașul Cernavodă în orașul Constanța (care de acum va avea două asemenea vehicule funcționale), urmând ca, la nevoie, la Cernavodă să fie trimisă autoscara de la Medgidia.

Colonelul Amarandei conduce ISU „Dobrogea” doar de la începutul lunii februarie 2021, fiind adus la Constanța de la Botoșani. Presa locală din Moldova dezvăluie că transferul s-a făcut doar pentru că postul de la Constanța e de rang mai înalt, iar ocupantul lui are dreptul să fie avansat de la gradul de colonel la gradul de general.

“Astăzi dimineață am relocat o autoscară de la Cernavodă. La Cernavodă va merge în sprijin autoscara de la Medgidia. Autoscara de la Constanța e defectă de peste un an de zile”

Cristian Amarandei,

Comandantul ISU “Dobrogea”

Răspunderea șefului ISU “Dobrogea” pentru înzestrarea tehnică este discutabilă, întrucât el conduce unitatea de două săptămâni. Dar șeful răspunde pentru proasta organizare a intervenției. Colonelul recunoaște că “au existat niște erori în ceea ce privește timpul în care a ajuns la locul intervenției autoscara”.

“Este inadmisibil ca Inspectoratele pentru Situații de Urgență să nu fie echipate cu pernă pneumatică. Sunt doar patru la nivel național. Am vorbit cu domnul Raed Arafat, va da explicații publice de ce nu au achiziționat”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Lucian Bode, noul ministru de Interne, a anunțat că secretarul de stat Raed Arafat, care conduce de ani de zile Departamentul Situațiilor de Urgență, va da explicații.

Incendiul s-a produs în dimineața zilei de marți, 16 februarie, într-un apartament aflat la etajul 6 al unui bloc din orașul Constanța și a pornit, aproape cu certitudine de la niște lumânări aprinse în locuință (în memoria unui alt membru al familiei, decedat cu mult timp înainte). La momentul incendiului, în casă se aflau două persoane, soț și soție. Soțul a părăsit primul apartamentul, fiind urmat de soția lui. Soțul spune că ea s-a întors imediat după aceea în locuință, pentru a-și lua și un laptop în care avea date importante pentru activitatea ei profesională – aceea de contabilă. Femeia, de 56 de ani, n-a putut să iasă pe scări și a doua oară, motiv pentru care a ieșit pe balcon. Pentru a se îndepărta cât mai mult de flăcări, ea s-a agățat cu mâinile de balustrada balconului, dar în cele din urmă a căzut de la etajul 6. Femeia a căzut, spun unii martori, cu două minute înainte ca autoscara pompierilor, singura funcțională în oraș, să ajungă la locul incendiului. Autospeciala cu scară a venit de la o altă subunitate de pompieri, aflată la opt kilometri distanță, iar timpul de deplasare s-a lungit – spun acum șefii ISU – întrucât a întâlnit un blocaj într-o intersecție.

Parchetul Militar București s-a autosesizat cu privire la intervenția pompierilor din Constanța și a pornit o anchetă sub acuzația de neglijență în serviciu. În paralel, derulează o anchetă și Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

O mare răspundere este însă aceea a șefilor din Ministerul de Interne, numiți pe criterii politice. “Am vorbit cu domnul Raed Arafat, va da explicații publice”, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă