9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBosînceanu vrea moștenirea lui Dan Adamescu

Bosînceanu vrea moștenirea lui Dan Adamescu

Condamnarea controversată a lui Dan Adamescu, pentru o presupusă mită de 20.000 euro, bazată pe spusele necoroborate ale unui martor ce figurează în rechizitoriul DNA cu sume încasate și neexplicate de peste 80.000 euro, este folosită în continuare, în mod agresiv de omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosînceanu. Prin această schemă, Gheorghe Bosînceanu și-a propus să preia afacerile construite de Dan Adamescu în România.
Gheorghe Bosînceanu, sprijinit de avocatul Matei Șovărel, a reușit să preia controlul Sigur Industrial Construcții SA, firmă aflată acum în faliment. Administratorul judiciar, Silviu Găvenea, a fost dat de o parte și figurează, doar scriptic, drept reprezentantul debitoarei. În fapt, prin firma deținută de Gheorghe Bosînceanu, Histria Internațional SRL, a cărui avocat este Matei Șovărel, trage toate sforile în instanță și nu numai. Avocatul Șovărel reprezintă în instanță și Sigur Industrial Construcții, cu toate că Histria Internațional SRL deține o creanță de mai puțin de 2%.

Citește aici ancheta despre Histria Internațional:

https://romanialibera.ro/investigatii/familia-bosinceanu-se-urca-pe-cadavrul-lui-dan-adamescu-802283

 

Trio-ul ,,ticluiește probele”
Cererile administratorului special sunt ignorate de către lichidatorul Silvan Găvenea, sau respinse cu argumentația halucinantă ,,că nu ar avea nevoie de ele”!
În realitate, administratorului special, cel care este reprezentantul firmelor din grupul clădit de Dan Adamescu, i se refuză accesul la arhivele societății cu scopul de a i se împiedica apărarea în instanță in dosarele lansate de Bosînceanu.
Astfel că, Tribunalul București a fost investit cu ,,tranșarea” unei situații nemaipomenite. În dosarul 39167/3/2019, reprezentantul societăților din grupul fondat de Adamescu arată negru pe alb încălcări grave ale atribuțiilor lichidatorului care nu știe cum să fenteze mai bine legea.

Prin Raportul de activitate nr. 9, lichidatorul judiciar a respins solicitarea administratorului special de a-i permite accesul la arhiva societății Sigur Industrial Construcții cu următoarea motivare:
”Solicitarea o considerăm nu numai lipsită de temei legal, dar și de logică în condițiile în care în prezent activitatea administratorului special privește reprezentarea intereselor asociaților (art. 18 din Legea nr. 85/2006) fără nicio legătură cu activitatea debitorului desfășurată cu mai bine de 6 ani în urmă, înainte de deschiderea procedurii insolvenței, reflectată în arhiva debitorului la care se solicită acces nelimitat.”
Argumentarea aceasta este contrazisă chiar de acțiunile triolui. Deși lichidatorul judiciar, Silvan Găvenea, susține că nu ar fi nevoie de documente, avocatul lui Bosînceanu, Matei Șovărel are pe rolul Tribunalului București o cerere de atragere a răspunderii patrimoniale împotriva moștenitorilor lui Dan Adamescu si firmelor lui, exact pe perioada în care Găvenea refuză predarea arhivei.

 

Așadar pe rolul Tribunalului București – Secția a VII-a Civilă este înregistrată cauza 23000/3/2017 având drept obiect cerere de atragere a răspunderii personale patrimoniale, dosar în care în calitate de pârât figurează printre altele asociatul majoritar al falitei SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L., obiectul cauzei fiind în strânsă legătură cu activitățile din perioada 2012-2013. Toate documentele referitoare la acea perioadă făcând parte din arhiva devenită astfel, inaccesibilă pentru administratorul special.

 

Lecție românească de afaceri: Cum transformi o condamnare de mită de 20.000 euro într-un jaf de 9 milioane de euro sub acoperirea acuzațiilor DNA?
Gheorghe Bosînceanu dă astfel, lecții de afaceri în vremurile luptei anti-corupție. Folosindu-se de faptul că o firmă în faliment nu plătește nicio taxă de timbru Statului, și deci nici un leu pentru volumul imens de studiat pus pe masa magistraților și-așa supraîncărcați, acesta a lansat, prin Sigur Industrial Construcții S.A. (reprezentată de Matei Șovărel)  mai multe procese care au ca scop colectarea a numai puțin de 9 milioane de euro de la diverse firme din grupul lui Dan Adamescu, printre care și fostul editor al România Liberă.
Împiedicarea accesului la arhiva este și în aceste dosare o strategie esențială pentru echipa Bosînceanu. Litigiile pretind revenirea în patrimoniul Histria a unor împrumuturi Sigur Industrial Construcții din anii 2008-2010, deci mai exact, din perioada la care se referă lichidatorul Găvenea în refuzul lui de a da acces la arhiva întemeiat pe ”lipsa de logică”. Aceste tranzacții s-au încheiat conform relatărilor avocatului Șovărel în frauda firmei Histria Internațional, cu toate că aceasta din urmă nu avea nicio legătură cu Sigur Industrial Construcții în acele vremuri.
Surse judiciare au mai confirmat că cererile sunt și tardive, iar dreptul de acțiune prescris cu mulți ani în urmă. Totuși asta nu împiedică avocații lui Bosînceanu să ceară imposibilul: și anume ignorarea legii în favoarea lor. Mai exact, magistraților li se solicită să-și bazeze hotărârile doar pe o condamnare (fără prejudiciu) controversată,  a unui om care nu mai este viu și în măsură să se apere. Așadar, ascunderea arhivei nu face decât să confirme că trio-ul în fapt, asta a și așteptat.

Citește și despre acuzațiile DNA la adresa lui Bosînceanu:

https://romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/bosanceanu-a-intrat-in-vizorul-dna-si-al-anaf–76935

 

Litigii civile transformate în rejudecări de procese penale
Bosînceanu și avocatul lui, Matei Șovărel, pun presiune pe instanțe să primească despăgubiri de milioane de Euro, pozând în victime și bătând apropouri către magistrați despre consecințe dacă ,,nu se face dreptate”, alternând amenințarea cu victimizarea.
România Liberă a arătat în exclusivitate, cum s-a bucurat de protecția organelor de cercetare penală, Gheorghe Bosînceanu, pentru un tun de milioane de lei dat Statului Român. Citește aici :

https://romanialibera.ro/investigatii/dosarul-intangibilului-bosinceanu-facut-disparut-dar-nu-si-isteria-avocatului-sau-sovarel-803147

 

Acuzațiile lansate de echipa lui Bosînceanu nu au validitate legală. România Liberă a studiat dosarul de condamnare a lui Dan Adamescu pentru dare de mită (2013) și a constatat că nu are nicio legătură cu tranzacții din grupul lui Adamescu din perioada 2008-10.
Echipa lui Bosînceanu se folosește astfel, de litigii civile pentru a transforma prin presiune, în noi versiuni, procesul penal prin care Dan Adamescu și-a pierdut viața și în care pârâtele, de data aceasta firmele din grup, trebuie să-și dovedească nevinovăția.

 

Cine este Gheorghe Bosînceanu?
Gheorghe Bosînceanu este cunoscut în Romania drept acționarul majoritar al Șantierului Naval Constanța, unul dintre cele mai mari șantiere navale de construcții și reparații navale din Europa. Conform OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) “achiziționarea instalației sale, deținute anterior de stat, a fost mai ușoară prin decizia guvernului român de a compensa o datorie în valoare de aproximativ 30 milioane USD.” Site-ul OCCRP continuă să precizeze: ”controlul companiei Bosînceanu este asigurat de societăți comerciale din Cipru și Malta, două paradisuri fiscale de renume.”

Vezi aici:

https://www.occrp.org/en/paradisepapers/profiles/gheorghe-bosinceanu

 

Citește și despre pierderea de peste 61 milioane de lei:

https://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/cum-sa-pierzi-cand-faci-afaceri-de-un-miliard-de-lei–snc-a-fost-vandut–sub-conducerea-psd–omului-de-afaceri-gheorghe-bosanceanu-475221

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă