Condamnarea controversata a lui Dan Adamescu pentru o mita de 20.000 euro, bazata pe spusele necoroborate ale unui “martor” protejat de DNA, este folosita de controversații frați Bosînceanu (Histria) la doi ani si jumătate după moartea omului de afaceri.
Cum si-a propus omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosînceanu (liderul de facto al tuturor societăților derivate Histria) pentru ca poate si pentru ca „așa vrea el”, sa preia afacerile construite de Dan Adamescu?
Jurnaliștii de la Proiectul De Crima Organizata si Corupție (OCCRP) au dezvăluit potenta lui Gheorghe Bosînceanu, mai exact au arătat cum a primit PARDON de 30 de milioane de USD pentru culmea o societate preluata tot de la Statul Roman.
Mai exact, scriu jurnaliștii, in 2002, Bosînceanu a cumpărat o participație majoritară la Șantierul Naval Constanța, una dintre cele mai mari instalații de construcții și reparații navale din Europa.
Achiziționarea instalației sale deținute anterior de stat a fost ușurată de decizia guvernului român de a compensa o datorie în valoare de aproximativ 30 milioane USD.
Controlul companiei Bosînceanu este asigurat de societăți comerciale din Cipru și Malta, două paradisuri fiscale de renume.
Numele lui Bosînceanu apare si in off shore leaks ale lui Appleby prin care acesta ar fi obținut de la Glencore – un gigant din Elveția un împrumut de 60 de milioane de dolari „vărsat” in conturi din Cipru si Malta pe semnătura lui Gheorghe Bosînceanu in doua companii Histria Agatha si Kenward.
Fratele lui Bosînceanu, Mircea (Histria Internațional) a fost făcut colonel în mandatul lui Gabriel Oprea – liderul UNPR.vezi aici
Mircea Bosînceanu, fratele lui Gheorghe Bosînceanu care a terminat școala gimnazială la Verești, în 1967, și apoi a îmbrățișat o carieră militară. A terminat Colegiul Militar „Ștefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc în anul 1975, iar apoi găsim însemnări cu el la Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, actuala Academie a Forțelor Terestre, pe care a absolvit-o în 1982 sau 1983, la direcția de ofițeri financiari.
Probabil, tocmai aceasta potenta cu „iz penal de zeci de milioane de dolari”, care nu are nici o legătura cu recuperarea creanțelor, se știe cat de dificil este sa execuți un om decedat cu o avere disputata de mai multe instanțe, inclusiv de cea de la Washington, i-a convins pe micii Creditori sa-l sprijine pe Bosînceanu.
BRD, Banca Romana de Dezvoltare – Groupe Societe Generale S.A. cu o creanță de aproximativ 50 % din totalul creanțelor i-a spus pas lui Bosînceanu
BRD, desi este unul dintre cei mai importanti creditori, cu cea mai mare pierdere, a votat constant împotriva deciziilor a mai noilor săi interpuși: lichidatorul Găvenea si avocatul Matei Șovarel, si vom explica in cele ce urmează cum încalcă aceștia legea pentru Bosînceanu. Si cum altfel, cand actiunile intreprinse de interpusii lui Bosanceanu „sunt sub limita legii”.
Metoda este una simpla.
Bosînceanu, Gavenea si Matei Soverel devin grup organizat care își aroga dreptul sa interzică accesul la justiție.
Familia Bosînceanu, sprijinita de avocatul Matei Șovarel, a preluat controlul firmei in faliment Sigur Industrial Construcții S.A.
Lichidatorul judiciar, Silviu Găvenea, s-a dat de o parte si figurează doar scriptic ca reprezentantul debitoarei.
In fapt, Gheorghe Bosînceanu trage toate sforile prin firma lui Histria International SRL, a cărui avocat Matei Șovarel a ajuns sa reprezinte in instanță si Sigur Industrial Construcții cu toate ca deține o creanță de puțin peste 2%.
Reprezentanții defunctului Dan Adamescu, care au prin lege dreptul de fi numiți administrator special in firma, li se refuza sa tina o adunarea a asociaților pentru a-si numi reprezentatul si pentru a putea sa-si apare interesele in instanță. Scrisorile lor sunt ignorate de către Silviu Găvenea care acționează doar la comanda lui Bosînceanu.
Lecția de afaceri in vremurile luptei anti-corupție :
Cum transformi o condamnare de mita de 20.000 euro intr-un jaf de 9 milioane de euro sub paravanul acuzațiilor DNA?
Gheorghe Bosînceanu, știind ca o firma in faliment nu plătește nici o taxa de timbru, a lansat prin Sigur Industrial Construcții S.A. mai multe procese care au ca scop colectarea a nu mai puțin de 9 milioane de euro de la diverse firme din grupul lui Dan Adamescu, printre care si fostul editor a Romania Libera.
Litigiile pretind revenirea in patrimonial Histria a unor împrumuturi Sigur Industrial Construcții din anii 2008-2010; tranzacții care s-au încheiat conform relatărilor avocatului Șovarel in frauda firmei Histria International, cu toate ca acestea nu avea nicio legătura cu Sigur Industrial Construcții in acele vremuri.
O șmecherie „de autoritate de lucru judecat” care este susținută de o singura proba: condamnarea controversata lui Dan Adamescu pentru dare de mita de 20.000 euro.
Practic Bosînceanu, manipulează instanțele cu mirajul luptei anti-corupției, deoarece condamnarea, pentru mita, a lui Dan Adamescu nu are nicio legătură cu tranzacțiile din grupul lui Adamescu din anii 2008-10.
Gheorghe Bosînceanu si avocatul lui, Matei Șovarel, pun presiune pe instanțe sa primească despăgubiri de milioane de Euro, pozând in victime si amenințând judecători cu consecințe daca nu “fac dreptate victimelor corupției”.
Manipularea grosolană da roade.
De frica de a nu fi puși in câmpul de adversari ai DNA, sau poate „impresionați de potenta fraților Bosînceanu a căror dosare de „corupție” pur si simplu dispar vezi aici, judecătorii acorda orice cerere lui Bosînceanu, oricât de in afara legii ar fi, nejustificate si tardive.
Astfel, la TRIBUNALUL BUCUREȘTI – SECȚIA A VII-A CIVILĂ, in DOSAR NR. 11627/3/2017*COMPLET C8 – judecătoarea Nastasie se face ca nu înțelege nici cea mai simpla reglementare: legea decăderii din drepturi si a prescrierii, exceptând fondul, a cărui justificare a fost însușita de foștii administratori ZRP Insolvency, singurii de altfel care au „îndrăznit” sa meargă după „țeparii Lidl” in încercarea de a recupera creanțele oamenilor.
Mai mult, Bosînceanu, Găvenea si Șovarel, spera ca prin nenumirea unui reprezentant al firmelor infiintate de Dan Adamescu, firmele acuzate nu numai sa nu se mai poata apara, dar nici sa nu mai aibe acces „la ilegalitatile” trecute cu vederea de catre noua Coalitie a „datornicului” de peste 20 milioane de lei – Lidl.
Astfel ca, se pare, o condamnare de mita a lui Dan Adamescu este acceptata pe nemestecate, ca fiind “proba” pentru toate acuzațiile lansata de echipa lui Bosînceanu in vederea unui „tun” de 9 milioane de euro.
Litigii civile, care, in teorie, ar trebui sa se conformeze unor legi bine-stabilite, se transforma sub presiunea echipei Bosînceanu in noi versiuni ale procesului penal prin care Dan Adamescu si-a pierdut viața si in care paratele, de data asta firmele din grup, trebuie sa-si dovedească nevinovăția.
Pana la închiderea ediției reprezentanții lui Bosînceanu si doi dintre cei mai mari creditori nu au răspuns întrebărilor Romania Libera.